Boeren boos over verdwenen grond

Article – Boeren boos over verdwenen grond

PARAMARIBO, 17 maart 2024 – In het district Nickerie hebben veehouders van Stalweide Blok 3 hun onvrede geuit over percelen die onlangs aan onbekende derden zijn weggegeven.

Onbekend

Ze hebben hun duidelijke boodschap over de hele gang van zaken overgebracht aan districtscommissaris Senrita Gobardhan.

Stalweide

Ook hebben ze een petitie ingediend bij president Chandrikapersad Santokhi met het verzoek om zijn recente beslissing ongedaan te maken.

Het stuk land dat feitelijk onderdeel toebehoort aan de stalweide, is toegewezen aan een "onbekende ondernemer voor het ontplooien van agrarische activiteiten op grote schaal".

Stalweide Blok 3
veehouders Nickerie

De stalweide in kwestie werd voorheen beheerd door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De veehouders, die er voornamelijk koeien houden, zien deze plotselinge toewijzing als een bedreiging voor hun levensonderhoud.

Van de een op de andere dag is men hun eigen grond kwijt

Er is geen enkel overleg geweest, de ondernemer in kwestie is niet bekend en ook is er nooit wat aangekondigd.

Overdracht

De overdracht van dit land aan een ondernemer heeft voor onrust gezorgd onder de veehouders, die stellen dat ze al jarenlang hun vee op deze weide houden.

Er is beloofd dat niemand iets met de grond gaat doen...

De petitie is plechtig door de districtscommissaris in ontvangst genomen, met de belofte deze snel door te sturen naar het staatshoofd. Ook zullen kopieën van de petitie worden overhandigd aan de leden van De Nationale Assemblée (DNA) die aanwezig waren.

Betwist stuk grond

De districtscommissaris heeft tevens benadrukt dat de betreffende ondernemer voorlopig geen beheersactiviteiten op het betwiste land mag uitvoeren.

Boeren boos over verdwenen grond

Boze veehouders
– Stalweide, Nickerie –

De situatie heeft de spanningen in het gebied flink doen oplopen, en de veehouders lijken vastbesloten om voor hun rechten op te komen.

Beleid en lange termijn visies lijken momenteel afwezig

Vooralsnog lijkt het beleid grotendeels niet transparant, vindt er geen communicatie plaats en weet niemand waar hij op de langere termijn aan toe is.

Het is nu afwachten hoe de autoriteiten zullen reageren op deze kwestie.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u – in het algemeen – over ons grondbeleid?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!