Pas op : pig butchering!

Article – Pas op : pig butchering!

PARAMARIBO, 18 maart 2024 – Het begrip pig butchering zal waarschijnlijk bij weinigen iets zeggen, maar toch heeft een zeer groot deel van de Surinaamse bevolking last van deze gevaarlijke trend.

Online oplichting

Iedereen die op Facebook zit, of elk ander social platform, zal de berichten wel eens hebben voorbij zien komen.

"Vrienden" die opeens rijk zijn geworden dankzij de bitcoin, een verzoek om ergens in te loggen (met je inloggegevens van Facebook natuurlijk) om een vriend "te helpen" bij een online wedstrijd of contactverzoeken van dames die te mooi zijn om waar te zijn.

Veel Surinamers trappen in de online oplichtingspraktijken

Wie afdaalt in de krochten van Telegram en Facebook zal flink schrikken van de enorme hoeveelheid oplichters, fraude en scammers, maar wellicht nog veel meer van het feit dat zeer veel Surinamers hier nog steeds met open ogen in trappen.

Pig butchering

Een recente ontwikkeling van deze online oplichtingsmethodes is genoemd pig butchering en kan velen van ons dramatisch veel verlies opleveren.

Pig butchering

Pig butchering is een geavanceerde vorm van investeringsfraude, waarbij slachtoffers geleidelijk worden overgehaald om steeds meer cryptocurrency bij te dragen aan wat aanvankelijk lijkt op een solide investering.

Op het moment dat het spaarpotje (het spaarvarken – redactie) vol zit, wordt het varken geslacht en verdwijnen de oplichters met de volledige inleg.

Wikipedia
de vrije encyclopedie

De naam is afgeleid van de methode om een varken vet te mesten voor de slacht. Dergelijke oplichterijen zijn uitgegroeid tot een wereldwijd probleem, met aanzienlijke financiële verliezen voor slachtoffers over de hele wereld.

In Suriname was deze trend tot een jaar terug nog niet aanwezig, maar sinds 2023 worden steeds meer mensen opgelicht waarbij enorme verliezen worden gemaakt.

Oorsprong en verspreiding

Deze vorm van fraude vond zijn oorsprong in Zuidoost-Azië, waar daders vaak zelf slachtoffer zijn van een 'fraudefabriek'.

De bendes die deze oplichterijen beheren, en de mensen die gedwongen worden de fraude te plegen, zijn vaak van Chinese afkomst.

De oplichters zijn zelf ook opgelicht en worden gedwongen

Pig butchering vindt meestal plaats onder de gebruikers van sociale apps, waarvan in 2023 maar liefst 10 procent slachtoffer werd van pig butchering (in Amerika en Europa – redactie).

Slachtoffers worden gekoppeld aan valse datingprofielen en vervolgens sociaal gemanipuleerd om een relatie met de dader te ontwikkelen.

Deze haalt het slachtoffer daarna over om te investeren in cryptocurrency, via door de oplichters beheerde websites.

Zodra er voldoende geld is overgemaakt, verbreekt de dader het contact en verdwijnt.

Nederland

In Suriname wordt geen onderzoek gedaan naar online oplichting en ook is de overheid niet op de hoogte van wat er exact speelt.

Via pig butchering wordt tot wel 75 miljard USD gestolen

Of men weet het wel, maar voert daar vervolgens geen actief beleid op. Om meer te weten over de rol van de overheid en hoe zij haar bevolking kan beschermen, moeten we dus naar bijvoorbeeld Nederland kijken.

De Fraudehelpdesk

De Nederlandse Fraudehelpdesk luide in 2020 al de noodklok over een opkomende en zorgwekkende vorm van fraude waarbij individuen, via datingapps, verleid worden tot investeringen in cryptocurrency.

Volgens een studie van de Universiteit van Austin in Amerika zijn er slachtoffers die samen zo'n 75 miljard US dollar hebben verloren door deze vorm van oplichting.

Iedereen kan opgelicht worden, dus ook u en uw familie

De oplichters presenteren zichzelf vaak als succesvolle zakenmensen of aantrekkelijke, welvarende personen door gebruik te maken van gestolen foto's en een luxueuze levensstijl.

Ze beloven vergelijkbare rijkdom als slachtoffers investeren in crypto.

Werkwijze

Door een stortvloed van liefdevolle emoji's en berichtjes lijken de fraudeurs de weg naar rijkdom te weten.

In het begin lijk je daadwerkelijk een kleine winst te maken met je crypto, maar al snel raken de slachtoffers duizenden en soms zelfs honderdduizenden euro's kwijt.

Deze methode is zes jaar terug in China ontstaan en heeft zich sinds eind 2019, parallel aan de verspreiding van het coronavirus en iedereen thuis moest blijven, wereldwijd verspreid.

Enorme verliezen

"Het betreft hier een alarmerende, nieuwe vorm van beleggingsfraude," meldt Tanya Wijngaarde, woordvoerster van de Fraudehelpdesk.

Pas op : pig butchering!

Pig butchering
– digitale varkensslachting –

"We spreken over aanzienlijke bedragen, waarbij het gemiddelde verlies rond de 30.000 euro ligt, met uitschieters tot boven de miljoen."

Er zijn Nederlanders die hieraan een miljoen euro verliezen

Wijngaarde benadrukt ook het risico op identiteitsfraude, aangezien mensen vaak zonder fysiek contact persoonlijke gegevens en identiteitsbewijzen delen.

Veel oplichters beginnen op open platforms als Facebook en stellen na het eerste contact voor om het gesprek te verplaatsen naar Telegram.

Daar overtuigen zij hun slachtoffers om te investeren in cryptocurrency. Na een aanvankelijke kleine winst van bijvoorbeeld 500 euro, investeren de slachtoffers daarna bedragen tot wel 5.000 euro.

Op dat moment verdwijnt de website waar het geld naar toe is gegaan en wordt alle contact verbroken.

Mensen doen vaak geen aangifte uit schaamte en gevoel van domheid.

Criminelen

Grote criminele organisaties, die vaak ook betrokken zijn bij mensenhandel, zitten achter deze fraude.

De oplichters (meestal in Azië – redactie) worden zelf ook misbruikt en gelokt met bijvoorbeeld valse vacatures. Nadat zij in handen zijn gekomen van de criminele organisatie, worden ze vastgehouden en op hun beurt gedwongen anderen over te halen tot deelname aan deze frauduleuze praktijken.

De oplichters worden opgesloten en gedwongen tot werk

Ondanks enkele successen in het opsporen en bevrijden van gedwongen oplichters, blijft het wereldwijd een uitdaging om deze, internationaal opererende, fraudeurs te vervolgen.

Situatie in Suriname

De oplichters op social media en datingsites gaan dus steeds geraffineerder te werk.

Ze werken met neppe filmpjes, valse prijzen, nepbeleggingen en troggelen steeds meer geld af. In 2021 waren er in Nederland ruim 500 meldingen van datingfraude en werden 200 mensen samen voor 7 miljoen euro opgelicht.

Ook in Suriname doet pig butchering langzaam haar intrede

Alhoewel het fenomeen ook in Suriname zichtbaar een levensgroot probleem is, wordt er door de verantwoordelijke instanties niet actief tegenop getreden.

Blijf dus alert en bedenk "als iets te mooi is om waar te zijn, is het meestal te mooi om waar te zijn".

Ingezonden

Het idee voor dit artikel is ingezonden door een vaste lezer van de app.

Wilt u zelf een nieuwstip inzenden? Dan kan dat via de knop "nieuwstip! rechts van het kopje "Ala Sani".

Beste Admin

Al enige tijd krijg ik op Facebook vriendenverzoeken van bitcoin
oplichters.

Nu zag ik laatst een bericht van de NOS waarin ze het over een speciale manier van oplichting hadden; pig butchering.

Deze oplichting houdt in dat de oplichters je voorstellen om (via hun) in bitcoins te investeren, waar je in eerste instantie wat geld verdient, maar
uiteindelijk veel geld verliest.

Wellicht is het een idee om het onderwerp een keer te belichten en de lezers van de app hiervoor te waarschuwen?

Suriname Nieuws app
ingezonden nieuwstip

Bron : Wikipedia / Parool / NOS


— UW MENING —

Ziet u dit soort oplichting voorbij komen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!