🌎 Gratis geld in Ethiopië

Article – 🌎 Gratis geld in Ethiopië

PARAMARIBO, 18 maart 2024 – In Ethiopië vond afgelopen weekend een droom voor velen plaats, waarbij mensen het geluk hadden gratis geld te kunnen opnemen.

Miljoenen USD

Het fenomeen, dat overigens slechts voor een korte duur was, leidde ertoe dat binnen enkele uren de pinautomaten overstroomd werden met verzoeken.

Uiteindelijk is er voor vele tientallen miljoenen US dollars "gratis" gepind.

Binnen enkele uren werd er voor ruim € 35 miljoen gestolen

De fout ontstond binnen de systemen van de Commerciële Bank van Ethiopië (CBE), waardoor mensen zonder enige restrictie bedragen konden opnemen.

Lokale nieuwsbronnen rapporteerden dat als gevolg van deze fout, er bijna 37 miljoen euro uit de automaten werd gestolen.

Branden vuurtje

Zodra het nieuws van deze fout zich verspreidde, waren het vooral studenten en "arme mensen" die ervan profiteerden.

Abe Sano, de president van CBE, deelde mee hoe studenten van verschillende universiteiten elkaar razendsnel op de hoogte brachten via WhatsApp en Telegram.

🌎 Gratis geld in Ethiopië

Gratis geld
– only in Africa –

Dit leidde tot lange rijen bij de pinautomaten, totdat de politie moest ingrijpen om de geldopname te stoppen.

Beperkte schade

Ondanks het onverwachte verlies verzekerde Sano dat de verliezen relatief klein waren in vergelijking met het totale vermogen van de bank.

Hij verzekerde tevens dat de overige rekeningen van de klanten gewoon veilig waren en kondigde aan dat er geen vervolging zou plaatsvinden tegen de mensen die het geld hadden gestolen.

Ook hebben drie universiteiten een beroep gedaan op hun studenten om het onrechtmatig opgenomen geld vrijwillig terug te geven. Uiteindelijk heeft (bijna) geen enkele bewoner van het Afrikaanse land hier gehoor aan gegeven.

Nederland

In Nederland is jaren terug ook een keer zo'n incident geweest waarbij mensen geld konden pinnen, zonder dat het van hun rekening werd afgeschreven.

Bij die situatie werden de mensen echter verplicht het oneigenlijk verkregen geld tot de laatste cent terug te betalen. Ook mensen die van het "foute geld" snel een auto hadden gekocht, hadden geen keuze en zaten opeens met een grote schuld.

In Nederland moest alles tot de laatste cent betaald worden

De desbetreffende bank heeft toen wel een soepele betaalregeling getroffen, zodat uiteindelijk iedereen alles netjes heeft teruggegeven.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou u er misbruik van maken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!