Chan : Suriname drugsland?

Article – Chan : Suriname drugsland?

PARAMARIBO, 19 maart 2024 – President Chandrikapersad Santokhi heeft gewaarschuwd dat Suriname hard op weg is een drugs (doorvoer) land te worden.

Drugsvangst

Volgens hem is er sprake van een verontrustende trend waarbij binnen korte tijd drie grote drugsvangsten zijn geregistreerd.

Volgens Chan worden we langzaam als drugsland gezien

Deze omvatten 8.000 kg cocaïne in Spanje (afkomstig uit Suriname – redactie), 600 kg verborgen in een SLM-vliegtuig en 2.500 kg in een brandende loods te Nickerie.

De vondsten onderstrepen de grote rol die ons land speelt binnen een uitgebreid, internationaal netwerk voor drugssmokkel.

Ondanks dat Suriname zelf geen drugs produceert, is het duidelijk geworden dat we wel een doorvoerpunt zijn. Het buitenland maakt daar al 35 jaar melding van en het staatshoofd lijkt dit nu ook in te zien.

Santokhi benadrukte het belang van het voorkomen van drugstransporten in ons land. Volgens hem is het ook belangrijk dat geconfisqueerde drugs in beslag wordt genomen.

Geen geld

De president wees op de beperkingen die we hebben in het effectief aanpakken van deze dreiging, zoals een groot tekort aan geld, kennis, leiding, visie, beleid en meer aardse zaken als voertuigen en helikopters.

Kapotte helikopters uit India worden nu 'gratis' gerepareerd

Met steun van India, die heeft toegezegd drie helikopters van het Surinaamse leger te repareren, hoopt Suriname zijn capaciteit te vergroten.

helikopters

De helikopters in kwestie zijn jaren geleden via een dure kredietlijn vanuit India beschikbaar gesteld, maar bleken bij aankomst helemaal nergens voor geschikt.

De actieradius (de maximale vliegafstand – redactie) is zo klein dat ze niet – zonder bijtanken – heen en weer naar het verre binnenland kunnen afreizen.

Ook is er nauwelijks draagkracht aanwezig en kunnen er maar weinig mensen in plaats nemen. De helikopters zijn vooral misbruikt voor pleziervluchten en privédoeleinden door politieke toppers, maar verder nooit onderhouden.

De president riep op tot verbeterde controles op de lucht– en rivierhaven. Ook benadrukte hij de noodzaak van een gecoördineerde benadering.

Chan : 'het is heel belangrijk om effectief op te treden'

Een plan van aanpak, of aanzet voor samenwerking van alle instanties (om de drugssmokkel effectief te bestrijden – redactie) kon hij desgevraagd niet geven.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zijn we een drugsland?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!