Hof : "Bouterse toch niet vrij"

Article – Hof : "Bouterse toch niet vrij"

PARAMARIBO, 20 maart 2024 – Het Surinaams hof heeft besloten dat de gevangenisstraf voor oud-president Bouterse gewoon open blijft staan, dit in tegenstelling tot de wens van diens advocaten.

Gevangenisstraf

Onze voormalige president moet zijn gevangenisstraf van twintig jaar dus alsnog uitzitten vanwege zijn rol in de Decembermoorden van 1982.

Dit besluit is bevestigd door het Hof van Justitie, dat weigerde het vonnis op te schorten, zoals aangevoerd door Bouterse's advocaten na een besloten zitting.

Bouterse en zijn mede-veroordeelden hadden bezwaar gemaakt tegen de gang van zaken in de rechtbank, en hun advocaten hadden het hoogste rechterlijke orgaan van Suriname verzocht om de uitvoering van de straffen te onderbreken.

Het hof verwierp dit verzoek en sloot de deur voor een hoger beroep na het uitspreken van een definitief vonnis, waardoor de juridische wegen voor Bouterse en de vier andere veroordeelden weet wat verder zijn uitgeput.

Het is onbekend waar de 78-jarige Bouterse zich momenteel bevindt, ook wordt er niet meer actief naar hem gezocht.

Verdwenen

Na zijn veroordeling op 20 december is hij niet verschenen om zijn straf te ondergaan.

Inmiddels is hij alweer bijna 100 dagen vrij man, en lijkt onze justitie zich niet actief in te zetten om hem op te sporen.

Ondertussen hadden drie van de andere medeveroordeelden zich wel gemeld en zijn zij hun straf netjes aan het uitzitten.

Definitieve uitspraak

Nu de definitieve uitspraak is bevestigd, wachten de advocaten op een schriftelijke bevestiging, die zij aanstaande vrijdag verwachten.

Dan zullen zij overleggen over mogelijke vervolgstappen, waarvan er volgend hun nog meer dan genoeg zijn overgebleven.

De uitspraak zet een punt – of komma – achter een meer dan zestien jaar durend strafproces, waarin Bouterse en vier anderen zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Gratie

Het blijft onduidelijk waar de oud-president, die een centrale figuur was in de politieke en militaire geschiedenis van Suriname, zich schuilhoudt.

Het meest waarschijnlijke is dat hij ergens in Venezuela of Cuba zit. Maar de kans dat hij thuis van het hele spektakel zit te genieten of ook niet onwaarschijnlijk.

Al met al moet hij zich nog een jaartje weten te verstoppen, omdat de kans groot is dat hij in 2025 via via gewoon gratie kan aanvragen, vanwege de dan geldende politieke situatie

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Doen we genoeg moeite Bouterse op te sporen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!