Advies geroofde archieven

Article – Advies geroofde archieven

PARAMARIBO, 26 maart 2024 – Onze gestolen bezittingen – uit de tijd van de Nederlandse overheersing en netjes bewaard in hun nationale archieven – zouden in theorie teruggegeven moeten worden.

Niet verplicht

Nederland hoeft echter niet direct aan elke teruggaveverzoek te voldoen, volgens recente aanbevelingen richting diezelfde Nederlandse regering.

Het bovenstaand advies werd gegeven door de Raad van Cultuur, het voornaamste advieslichaam van het huidige (Nederlandse) interim-kabinet voor deze kwestie.

Geef geroofde eigendommen onder voorwaarden terug

Het advies heeft tot doel de oorspronkelijke eigenaren uit landen zoals Suriname tegemoet te komen, zij het met een voorbehoud.

Grote voorzichtigheid

"Voorzichtigheid is echter geboden," onderstreept de raad in het rapport, vooral omdat ons land aantoonbaar niet kan omgaan met zaken als archivering en onderhoud.

Veel historische kunstwerken zijn bij ons verdwenen en zelfs de Onafhankelijkheidsakte uit 1975 is inmiddels onvindbaar.

De eigendommen moeten wel grote emotionele waarde hebben

Het nieuwe Nederlandse standpunt verschilt van een eerdere aanbeveling van de Raad voor Cultuur.

In het aanvankelijke advies moest alles nog "onvoorwaardelijk" teruggegeven worden. Maar omdat alles dat teruggegeven is inmiddels door ons is vernietigd, wordt men in Nederland wat voorzichtiger.

Nieuw advies

Volgens het nieuwe advies is het juridisch mogelijk archiefstukken aan zowel overheden als individuen terug te geven, mits deze voorwerpen van "grote symbolische of emotionele betekenis" zijn voor de oorspronkelijke eigenaar.

Daarnaast moet het voor individuele aanvragers onmogelijk (of onpraktisch – redactie) zijn om het gehele archief waar hun bezit deel van uitmaakt over te nemen.

Het advies is dat Nederland en de voormalige kolonies gezamenlijk het beheer over de archieven op zich nemen, iets waar ons land nog niet toe in staat is.

Langdurige discussie

Er wordt al lange tijd gediscussieerd over de manier waarop Nederland omgaat met gestolen kunst en andere voorwerpen. In 2021 beloofde de regering om kunst– en studieobjecten uit de voormalige koloniale gebieden terug te geven op verzoek van het land van herkomst.

Indonesië maakte hiervan reeds gebruik, Suriname heeft nooit interesse getoond.

Ons land heeft nog geen interesse getoond in de eigen geschiedenis

De spaarzame goederen die wij de afgelopen jaren wel hebben ontvangen, zijn inmiddels allemaal verloren gegaan of verdwenen.

Dit ondanks vele tonnen euro aan subsidie en ondersteuning om de spullen netjes te archiveren.

Bron : Nederlandse overheid / NU.nl / geschreven door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moeten wij onze objecten terugeisen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!