'A340 SLM groot fiasco'

Article – 'A340 SLM groot fiasco'

PARAMARIBO, 26 maart 2024 – Ongeveer een half jaar geleden werd de Airbus A340 van onze SLM door president Santokhi groots aangekondigd als "de redder van het staatsbedrijf".

Miskoop

Nog geen zes maanden later moet de kist, kapot en al, ingeleverd worden bij de eigenaar en blijkt de hele operatie zeer verliesgevend te zijn geweest.

Waarschuwing

Kenners binnen de luchtvaartwereld snappen niet dat je zo een duur vliegtuig, tegen zulke slechte voorwaarden en dan ook nog voor slechts enkele maanden aan je vloot wil toevoegen.

De A340 is daarbij zeer kostbaar in gebruik (het toestel heeft vier motoren, wat veel meer kerosine kost – redactie), heeft een andere bemanning nodig dan de nu ingevlogen opvolger en wordt binnen Europa niet eens meer gebruikt.

De experts hadden vooraf al gewaarschuwd om het vliegtuig niet te leasen – laat staan om het van een duur, eigen beschildering te voorzien – maar ondanks alles heeft de regering toch doorgezet.

Ondanks grote waarschuwingen zette men toch door

Het resultaat is een nog grotere schuld voor de SLM, een zeer negatief internationaal imago en het verlies van het enige grote toestel in de eigen kleuren.

Voor wat het waard is.

Laatste landing

Onze nationale luchtvaartmaatschappij heeft dinsdagmiddag dan ook zijn allerlaatste vlucht met deze Airbus A340-300 op Schiphol voltooid.

Tijdperk

Dit markeert het einde van een achterhaald tijdperk voor de maatschappij, die onder druk de leaseovereenkomst voor het toestel heeft beëindigd.

De carrier heeft nu besloten over te stappen op een weer andere Airbus A330 (voor de route tussen Paramaribo en Amsterdam – redactie).

De laatste vlucht, genummerd PY9940, arriveerde dinsdag op Schiphol rond 14:30 uur.

Zoals vermeld wordt de A340-300 vervangen door een Airbus A330-200, deze zal vliegen onder de volledige witte vlag van het onbekende Maleth Aero.

De SLM staat voor een uniek, Surinaamse beleving

Of Maleth Aero ook dat "typisch Surinaams thuisgevoel" van de SLM weet op te wekken, is overigens nog maar de vraag.

Vertraging

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de A340 afgelopen zaterdag al zijn laatste vlucht naar Schiphol zou maken, maar vanwege een technisch probleem werd de vlucht uitgesteld.

In plaats daarvan werd tijdelijk een dure Airbus A330-300 van Wamos Air ingezet.

De SLM vloog als enige nog met de zeer inefficiënte A340

Met het vertrek van de A340 uit de vloot van Surinam Airways is er nu geen enkele luchtvaartmaatschappij meer die nog passagiersvluchten met dit oude type toestel op Schiphol uitvoert.

Duur en lomp ding

De A340 wordt steeds zeldzamer in de luchtvaartindustrie, omdat het feitelijk een "achterhaald, duur en lomp" toestel is.

Waarom de SLM enkele maanden terug toch nog voor deze verliesgevende oplossing koos, is dan ook een grote vraag.

De A340 heeft enkel verlies opgeleverd voor de SLM

Alle andere maatschappijen die Nederland aan doen, hebben allang gekozen voor zuinigere, tweemotorige vliegtuigen.

Een advies dat de SLM ook kreeg, maar tegen beter weten in, in de wind heeft geslagen.

Met alle gevolgen van dien.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kijkt u uit om te vliegen met Maleth Aero ?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!