Stalweide Nickerie escaleert

Article – Stalweide Nickerie escaleert

PARAMARIBO, 26 maart 2024 – De vermeende corruptie rondom de stalweide in Nickerie heeft een hoogtepunt bereikt, met lokale boeren die nu dreigen het heft in eigen handen te nemen.

Spanningen

De voorzitter van de Veehouders Vereniging Nickerie, Inder Jaglal, licht toe dat de spanningen oplopen.

Grote stukken grond worden opeens weggegeven

De onrust is in een stroomversnelling terecht gekomen nu Stichting Radjie Rijst Industries ongeveer 200 hectare land toegewezen heeft gekregen door het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).

Een beslissing die controversieel is ontvangen onder de veehouders.

Conflict

Een groep veehouders verzamelde zich eerder deze week bij Stalweide Blok 3 uit protest tegen de toewijzing van het land aan Radjie, wat hun levensonderhoud bedreigt.

Bedreiging

De boeren stellen dat het fokken van koeien niet alleen hun bron van inkomsten is, maar ook dat het land essentieel is voor het welzijn van hun vee.

Het conflict escaleerde toen Radjie de veehouders opdroeg hun koeien van het land te verwijderen, met het argument dat hij rattengif wilde plaatsen.

Dit leidde tot paniek onder de boeren over de veiligheid van hun vee en hun toekomst.

De acties van Radjie, inclusief het plaatsen van dodelijk gif, het moedwillig beschadigen van het weiland en het bedreigen van de waterbronnen voor de dieren hebben directe gevolgen voor de veehouders en lokale samenleving.

Vastberaden

De veehouders zijn vastberaden om het land te beschermen en te voorkomen dat Radjie zijn plannen doorzet, ondanks een discutabele, gerechtelijke uitspraak in zijn voordeel.

De zaak, die momenteel in hoger beroep ligt, heeft geleid tot een dagelijkse strijd van de veehouders.

Van de een op de andere dag worden de boeren verdreven

Zij roepen op tot actie en bewustwording om te voorkomen dat hun levensonderhoud en de lokale economie grote schade oploopt.

De gemeenschap staat volgens hun voor de uitdaging om hun rechten te verdedigen en de duurzaamheid van hun landbouw te waarborgen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Steunt u de boeren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!