1 jaar betalingsachterstand OCW

Article – 1 jaar betalingsachterstand OCW

PARAMARIBO, 31 maart 2024 – Het ministerie van Onderwijs, onder verantwoording van Henry Ori, blijkt al ruim een jaar geen loon te hebben uitgekeerd aan de vervoerders in ons binnenland.

Geldgebrek

Antonius Pokie, woordvoerder van de Organisatie van Bus– en Boothouders in Suriname (OBS), heeft aangegeven dat het onzeker is of scholen in het binnenland kunnen starten.

Er is zo weinig geld dat men al 13 maanden op een salaris wacht

Het landelijke geldgebrek is zelfs zo groot dat het transport voor scholieren in het kustgebied ook niet gegarandeerd is.

Geen vervoer

Pokie benadrukt dat vervoerders sinds maart 2023 niet zijn betaald, waardoor de situatie onhoudbaar is geworden.

Ondanks zijn bemiddeling in het verleden, kunnen de vervoerders zonder betaling de leraren (en kinderen) niet transporteren, wat een groot probleem vormt voor het onderwijs in afgelegen gebieden zoals Boven-Suriname en Boven-Marowijne.

Antonius Pokie
woordvoerder OBS

Zowel president Santokhi als minister Ori hebben meerdere malen beloofd dat de booteigenaren hun vergoeding zouden krijgen, maar zelfs na 13 maanden wachten is er nog geen cent uitgekeerd.

Geen geld

De situatie wordt verder verergerd doordat de regering ook enorme betalingsachterstanden heeft bij onze vliegmaatschappijen.

De regering heeft de laatste tijd nergens meer geld voor

Deze tekorten gelden zowel voor medische vluchten, als het reguliere transport dat soms nodig is om docenten en materieel te vervoeren.

Tekorten

Doordat de overheid niet betaalt, kunnen leraren – die normaal gesproken per vliegtuig naar hun standplaats worden gebracht – nu eenmaal afreizen via gevaarlijke en intensieve boottochten.

Maar omdat de regering ook hiervoor geen geld heeft, dreigt het hele systeem in elkaar te storten.

Pokie wijst tenslotte op de ernst van de situatie en de risico's die dit met zich meebrengt voor zowel de medische voorzieningen als het onderwijs in het binnenland en de rest van Suriname.

1 jaar betalingsachterstand OCW

Schooltransport
– impressie Langeman –

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou u nog werken na een jaar zonder salaris?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!