Raghoebarsing : prijsstijging niet mijn schuld

Article – Raghoebarsing : prijsstijging niet mijn schuld

PARAMARIBO, 1 april 2024 – Ondanks dat de wisselkoersen lichtjes dalen, blijven de prijzen in de winkels gelijk of stijgen deze zelfs.

A no mi

Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, licht hierop toe dat niet alles kan beïnvloeden.

Corona

De prijzen stijgen volgens de topper bijvoorbeeld door externe omstandigheden zoals het conflict tussen Rusland en Ukraïne, de nasleep van corona en het beleid van de vorige regering.

Ook de droogte in het Panamakanaal speelt een grote rol, omdat dit het transport duurder maakt (dat geldt minder voor Suriname, omdat onze import uit Europa en Amerika niet via dat kanaal verloopt – redactie).

De topper benadrukt dat deze externe factoren buiten zijn bereik liggen en juist een grote kans bieden om lokale productie te stimuleren.

De prijsstijging komt grotendeels door globale en externe omstandigheden

Local content is het nieuwe modewoord dat sinds twee jaar veelvuldig wordt gebezigd, maar vanuit de regering nog maar weinig ondersteuning krijgt.

Goedkoper

De wisselkoersen schommelt momenteel tussen de SRD 35 en SRD 37 voor de Amerikaanse dollar.

Raghoebarsing : prijsstijging niet mijn schuld

Stijgende prijzen
– ondanks de Food Basket –

Wel heeft de zeer hoge inflatie een aanzienlijke impact, maar de minister stelt dat sommige basisproducten wel veel goedkoper zijn geworden.

Corona en Ukraïne maken ons eten steeds duurder

Verschillende projecten, waaronder het Food Basket-initiatief, zijn ingevoerd om de prijzen van basisgoederen te verlagen.

Aardappel en ui

Zo zijn ook de prijzen van sommige basisproducten, zoals aardappelen en uien, aanzienlijk gedaald.

Het is opvallend dat de bewindsman wijst naar de voedselpakketten (het equivalent van de Food Basket – redactie) en zowel aardappel als ui, omdat de NDP dat vijf jaar geleden ook deed en de VHP toen beloofde deze route nooit zelf te gaan bewandelen.

Raghoebarsing : aardappel en ui zijn onder ons bewind wel goedkoper

Bovendien zal de ontwikkeling van de olie-industrie ook een grote invloed hebben op de huurprijzen, besluit de minister.

Raghoebarsing : prijsstijging niet mijn schuld

Marktprijzen en prijzen op de markt
– langzaam wordt alles duurder –

Waarom de huren stijgen als de olie duurder wordt en wat de regering daartegen denkt te doen, kon de minister niet voor het oog van de camera vertellen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Welke produkten ervaart u nu als goedkoper dan voor 2020?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!