Stalweide: regering slaapt en draait

Article – Stalweide: regering slaapt en draait

PARAMARIBO, 2 april 2024 – President Chandrikapersad Santokhi heeft maandag in Nickerie aan de pers toegegeven dat de regering erg traag is geweest in de kwestie Stalweide.

Te laat

De termijn voor het aantekenen van hoger beroep in de omstreden toewijzing van Stalweide Blok 3 is inmiddels zelfs verstreken.

Het kort geding was aangespannen door Stichting Radjie Rijst Industries tegen de staat, nadat Dinotha Vorswijk, minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), een eerder toegekend stuk land juist weer had ingetrokken.

Gang van zaken

Naar nu blijkt heeft exact datzelfde GBB nagelaten elke vorm van juridische vertegenwoordiging naar de rechtbank te sturen, wat resulteerde in een verstekvonnis (een uitspraak van de rechter, waar de regering zich niet tegen kan verzetten – redactie).

De zaak is nog vreemder geworden nadat bleek dat Santokhi het parlement opriep om de verantwoordelijke ABOP minister naar huis te sturen, maar zelf niet bern te grijpen.

Omdat de regering heeft verzaakt een actief juridisch proces in te gaan, zal nu in een bodemprocedure de intrekking door de minister worden getoetst.

Liggen slapen

De staat had de mogelijkheid binnen 30 dagen in beroep te gaan, maar heeft dit per ongeluk, of bewust, niet gedaan.

Stalweide: regering slaapt en draait

Verlaten Stalweide
– impressie Langeman –

Gek genoeg was er op voorhand wel een groot juridisch team aangesteld om de zaak aan te vechten namens het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Deze laatste wordt als rechtmatige eigenaar beschouwd.

Het juridisch team van de regering sliep of heeft bewust niet ingegrepen

President Santokhi benadrukte ook de vernielingen aan het weiland en de verstoring van de openbare orde, die hij persoonlijk als "zeer strafbare feiten" definieerde.

Hij riep op tot het doen van aangifte bij de politie en, bij onduidelijkheden, contact op te nemen met het Openbaar Ministerie.

Escalatie

Indien nodig, zullen door Santokhi "politieke oplossingen" worden gezocht, die moeten leiden tot "zware consequenties" voor alle schuldige partijen (ABOP en minister – redactie).

Chan grijpt niet in, maar lijkt de boel te willen laten klappen

Waarom de president nu oproept tot politieke acties en het niet aan de (juridische) rechter overlaat, is niet duidelijk.

Wel lijkt het er op dat hij steeds meer de confrontatie op zoekt met zowel de minister als ABOP en zelfs aanspoort om de boel bewust te laten escaleren.

Begraafplaats

Assembleelid Mohamedsafiek Gowrie bracht de kwestie aan het licht tijdens een zoektocht naar een nieuwe begraafplaats.

De grond was onder de titel grondhuur voor 40 jaar uitgegeven aan de stichting voor landbouwactiviteiten, zonder dat LVV hiervoor ooit advies had gegeven.

Toen het uitlekte, greep het staatshoofd pas in

Na druk van het parlement greep Santokhi met tegenzin in en droeg minister Vorswijk op het besluit terug te draaien.


Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is Chan op oorlogspad?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!