Nieuwe commissie : inheemse rechten

Article – Nieuwe commissie : inheemse rechten

PARAMARIBO, 4 april 2024 – Het blijft commissies regenen, ditmaal vanwege de grondrechten van onze inheemsen die maar geen erkenning krijgen vanuit de regering.

Moord

Suriname is het enige land ter wereld dat de rechten van haar inheemse bevolking weigert te erkennen.

Ook de moord op twee onschuldige inheemsen van Pikin Saron is onder de huidige regering in de doofpot beland, terwijl enkele bewoners van het dorp nu al een jaar zonder aanklacht zijn opgesloten.

Ons land heeft zich deze week echter voor de zoveelste keer, opnieuw gericht op de rechten van de Inheemsen en Marrons.

Een commissie moet gaan onderzoeken of een plan tot onderzoek onderzocht moet worden

Dit na meerdere internationale veroordelingen voor onze beleidsmakers in verband met hun grondenrechten.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) lichtte dit toe tijdens een persconferentie.

Wetsvoorstel

De regering heeft een wetsvoorstel ingediend en is voornemens een wijzigingsnota in te dienen na initiële discussies in het parlement.

Rechten

Tijdens een recente regeringsraad presenteerde Patricia Meulenhof, voorzitter van de presidentiële commissie grondenrechten, de huidige stand van zaken.

De feedback op de wetgeving vereist verdere aandacht van de regering om brede steun in de samenleving en het parlement te verkrijgen.

President Chan Santokhi zal binnenkort een nieuwe commissie instellen om deze wijzigingsnota voor te bereiden, gericht op consensus en aandacht voor kritische punten.

Dit is de derde commissie onder zijn bewind dat zich buigt over het weigeren van de grondrechten voor inheemsen.

Onderzoek

De focus ligt op het onderzoeken van erkennen en definiëren van de rechten van de Inheemse bevolking en andere tribale volkeren binnen Suriname.

Na drie commissies is er al vijf jaar niets gedaan

Dit initiatief, volgens Chan een primeur voor ons land, wordt door hem gezien als een prioriteit van de regering om de erkenning van deze rechten te bevorderen binnen zijn zittingstermijn.

Consensus is cruciaal

Het belang van brede ondersteuning en het bereiken van consensus onderstreept – volgens Chandrikapersad – de inzet van zijn regering om vooruitgang te boeken op het gebied van grondenrechten.

De aanpak en betrokkenheid bij deze kwestie tonen, aldus het staatshoofd, zijn toewijding aan het bevorderen van gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle inwoners van Suriname.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wordt er een kiek genomen met deze kwestie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!