🌎 Brazilië erkent inheemsen extra

Article – 🌎 Brazilië erkent inheemsen extra

PARAMARIBO, 5 april 2024 – Waar ons land, inclusief de huidige regering, stelselmatig weigert de inheemsen te erkennen en hun leefgebied te beschermen, doet Brazilië dat wel.

Dictatoriale periode

Voor de allereerste keer heeft Brazilië formeel zijn excuses aangeboden voor de meer dan vijfhonderd jaar durende onderdrukking van haar inheemse bevolking.

Dictatuur

Deze spijtbetuiging werd gedaan door de voorzitter van de amnestiecommissie, die belast was met het onderzoek naar de misdrijven onder het dictatoriale bewind van 1964 tot 1985.

Tijdens dit regime werden mensen onder meer vastgehouden in gevangenissen. Ook in ons land zijn tijdens de dictatuur van Bouterse inheemsen onderdrukt en vermoord, maar doorvoor neemt niemand de verantwoording.

In een live uitgezonden ceremonie bood de commissievoorzitter, neerknielend voor de inheemse leider Djanira Krenak, haar verontschuldigingen aan voor het geweld gepleegd tegen de Krenak-gemeenschap.

Brazilië zegt 'sorry' voor eeuwenlang inheems onderdrukken

"Namens de regering van Brazilië wil ik mijn excuses aanbieden voor het leed dat uw mensen hebben moeten doorstaan", verklaarde Almeida.

Dit moment wordt in Brazilië beschouwd als een historische gebeurtenis.

Koloniale overheersing

Hoewel het onderzoek zich concentreerde op de misdaden gedurende het dictatorschap, strekten de verontschuldigingen zich uit over de gehele periode van **.

Inheemsen werden volledig onderdrukt sinds de 16de eeuw

Sinds de eerste Europese voet aan wal in het begin van de zestiende eeuw, heeft de inheemse bevolking te kampen gehad met systematische onderdrukking.

Een significant deel van deze gemeenschappen stierf uit door ziektes die door Europeanen werden ingevoerd.

Het Braziliaanse wonder

De dictatuur, die liep van 1964 tot 1985, kenmerkte zich wel door een periode van sterke economische groei, bekend als "het Braziliaanse wonder".

Sterke groei

Gedurende bovenvermelde periode werden er omvangrijke infrastructuurprojecten opgezet, vaak dwars door de leefgebieden van inheemse volkeren.

Dit leidde tot de vernietiging van grote delen van het regenwoud en bracht ziektes en geweld naar volkeren die tot dat moment geïsoleerd leefden.

De overheid lanceerde ook een campagne gericht op "heropvoeding", waarbij inheemse volkeren die als ongeschikt werden beschouwd voor het leven in Brazilië, hard werden aangepakt.

In 1969 opende een heropvoedingskamp, waar tientallen inheemse gevangenen werden mishandeld.

Kritiek en hoop

Ondanks de positieve ontvangst van de excuses, is er ook kritiek.

Critici benadrukken dat de rechten van inheemse volkeren nog steeds systematisch worden geschonden. Zo leidde het doorbreken van een dam in 2015 tot de vergiftiging van een rivier die door het leefgebied van de Kratak-gemeenschap stroomt, waarna zij er vrijwel alleen voor stonden.

Suriname is de enige ter wereld zonder inheemse erkenning

Betrokkenen, inclusief Djanira Krenak, hopen dat deze excuses zullen resulteren in concrete maatregelen, zoals reparaties, compensaties en het teruggeven van land aan de inheemse bevolking.

Bron : NOS.nl / geschreven door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zouden wij ook excuses moeten maken naar een bepaalde groep?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!