Totale chaos Stalweide

Article – Totale chaos Stalweide

PARAMARIBO, 6 april 2024 – Er heerst een complete chaos binnen de regering, wat betreft de situatie rondom de Stalweide 3 kwestie in het district Nickerie.

Complete wanorde

Op dit moment lijkt niemand te begrijpen wat hun rol is, of het moet zo zijn dat zowel de ministers, onze president als de ambtenaren elkaar bewust tegenwerken.

Zo riep president Santokhi – in de zelfbedachte rol van een parlementslid – enkele DNA-leden uit Nickerie op om zijn eigen minister naar huis te sturen.

Chandrikapersad wil graag zien dat enkele volksvertegenwoordigers een motie van wantrouwen indienen tegen de minister waar hij zelf verantwoordelijk voor is.

Saillant detail is hierbij dat juist het parlement deze bevoegdheid niet heeft, maar hijzelf weer wel.

Vreemd genoeg werken de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV, van de VHP – redactie) en Grondbeleid en Bosbeheer (GBB, van de ABOP – redactie) elkaar opzichtig en vijandig tegen.

Tegenwerking

Beide ministers lijken niet in de gaten te hebben wat het gemeenschappelijk belang is en schieten nu zelfs hun eigen beleidsplannen en mandaten af om de ander maar in een kwaad daglicht te stellen.

Om de bestuurlijke chaos nog groter te maken, valt minister Sewdien nu niet alleen zijn collega-minister aan, maar ook de advocaat die juist weer door zijn eigen regering in dienst is genomen om hun belangen te behartigen.

Ministeries offeren zichzelf op om de ander kapot te maken

Ondertussen is president Santokhi zich aan het klaarmaken om voor langere tijd naar het buitenland te gaan, wordt de wanorde binnen zijn regering alleen maar groter en lijkt de boel op korte termijn volledig te escaleren.

Ruzie ministers

Naar nu blijkt heeft Harish Monorath, de staatsadvocaat die het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) vertegenwoordigt, ook nog eens zijn eigen rechtszitting over het dispuut gemist.

Minister Parmanand Sewdien (van Landbouw, Veeteelt en Visserij – redactie) heeft zich vervolgens zeer negatief uitgelaten over Monorath, wat vreemd is omdat hij vertegenwoordiger is van dezelfde regering waar ook Sewdien onderdeel van uit maakt.

Staatsadvocaat Manorath verschijnt niet op zijn eigen zitting

Sterker nog, Sewdien doet er alles aan om de "advocaat van Staat" in een bijzonder negatief daglicht te plaatsen. Een verdachtmaking die direct terugslaat op zijn eigen ministerie, mochten de beweringen van de topper juist zijn.

Totale chaos Stalweide

Gevecht om landbouwgrond
– ruzie binnen de regering? –

Daarbij heeft advocaat Manorath zijn minister Sewdien weer voor "dom" en "onkundig" uitgemaakt. Ook beweert hij dat de minister onwaarheden verspreidt, vooral in Nickerie.

De kern van het geschil draait om Stalweide III, een gebied in het rijstdistrict Nickerie, dat door het ministerie van GBB is uitgegeven aan een ondernemer.

Sewdien beweert echter dat het oorspronkelijk, sinds 2005, was toegekend aan zijn ministerie (van LVV).

De ruzie tussen de twee departementen heeft geleid tot een kort geding door LVV tegen Radji Rijst Industrie. De minister wil het bedrijf verbieden verdere activiteiten uit te voeren die het stuk land betreffen.

Straatgevecht

Minister Sewdien heeft tijdens een persconferentie benadrukt dat de activiteiten van GBB negatieve gevolgen hebben voor de lokale boeren.

Santokhi vecht de macht over de grond nu op straat uit

Volgens hem vallen de boeren niet onder GBB, maar LVV en dreigt er nu een tekort aan water en voedsel voor hun vee. Dit heeft weer geleid tot ontevredenheid onder diezelfde boeren, die hun zorgen hebben geuit tijdens een bezoek van president Chan Santokhi aan het district.

Totale chaos Stalweide

Ruzie binnen de regering
– boeren en volk de dupe? –

Santokhi beaamde dat het de schuld is van GBB en riep iedereen op om de ABOP-minister naar huis te sturen, zodat "zijn" LVV (via de VHP – redactie) weer de macht over de grond kan overnemen om de boeren tevreden te stellen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Begrijpt u nog wat de president en ministers willen bereiken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!