Nickerie blijft smeulen

Article – Nickerie blijft smeulen

PARAMARIBO, 6 april 2024 – Zowel de districten Nickerie als Coronie worden de laatste maanden geconfronteerd met een ernstige verwaarlozing door de regering.

Coronie brandt

Niet alleen de bevolking lijkt de dupe te worden van groeiende onvrede en wantrouwen tussen de ABOP en VHP, ook het milieu lijdt er zwaar onder.

Na Wageningen is er nu ook een grote brand in Nickerie

Deze ontwikkeling blijkt volgens critici uit verschillende incidenten die de leefomgeving en gezondheid van de lokale samenleving direct bedreigen.

Het meest urgente probleem is momenteel een omvangrijke brand die zich uitstrekt langs de Oost-Westverbinding, specifiek tussen kilometer 125 en 127.

Deze brand, die nu al drie dagen voortduurt, heeft naast enorme rookontwikkeling geleid tot een verkeersongeval met drie voertuigen, wat uiteindelijk de afsluiting van de weg noodzaakte.

Net zoals een eerdere brand te Wageningen lijkt de brandweer niets te (kunnen) ondernemen en doet ook de regering of haar neus bloedt.

Het is de zoveelste keer op rij dat de overheid slaapt en wegkijkt bij een groeiende noodsituatie.

Wageningen

De districtscommissaris van Wageningen kwam weken te laat in actie.

Hiervoor waren zelfs het overlijden van een inwoner en hevige protesten van de lokale gemeenschap nodig.

De brand in Wageningen, die drie weken lang voor dikke rookwolken zorgde, kon uiteindelijk worden "bedwongen" omdat het weer veranderde en het vuur simpelweg uitdoofde nadat alles vernietigd was.

Geen enkel ministerie, het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing inclusief, bleek later over graafmachines te beschikken; deze moesten ternauwernood worden gehuurd bij private ondernemers.

Omdat de overheid niets doet om het lot van de bevolking te verbeteren, blijft de aanpak grote kritiek oogsten.

De overheid heeft geen graafmachines en geeft geen advies

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft in reactie op de crisis slechts geadviseerd om "gewoon je deur op tijd dicht te doen". Een advies dat in de ogen van deskundigen als bizar wordt beschouwd gezien de hoge temperaturen en het gebrek aan stroom voor airco in het gebied.

Overheid slaapt

De slapende aanpak van deze zoveelste crisis legt een grote verantwoordelijkheid bij de burgers en het falen van de overheid bloot.

Nickerie blijft smeulen

Nickerie en Coronie branden
– Langeman Produkties –

Verschillende verantwoordelijke ministers negeren de noodzaak van een proactieve en effectieve reactie vanuit hun departement.

Men verdeelt liever land dan dat er actief wordt geholpen

De afwezigheid van actieve betrokkenheid van districtscommissarissen roept tegelijk vragen op over mogelijke (politieke) motieven.

Steeds vaker komt naar boven drijven dat, zo vlak voor de komende verkiezingen, men vooral bezig is met de verdeling van land in de getroffen gebieden.

Politiek lijkt belangrijker dan ontwikkeling en samenwerking

De nu ontstane smeulende situatie benadrukt wederom de noodzaak voor een goed overheidsbeleid om de veiligheid van niet alleen de burgers in Nickerie en Coronie, maar geheel Suriname te waarborgen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat irriteert u het meest bij dit soort situaties?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!