Kan Suriname brandjes blussen?

Article – Kan Suriname brandjes blussen?

PARAMARIBO, 6 april 2024 – De recente toename van bos– en bermbranden, in de districten Coronie, Nickerie en Saramacca, roept vragen op over de mate van voorbereiding door ons land op dit soort situaties.

Brandweer

De brandweer lijkt grote moeite te hebben met het (effectief) blussen van deze branden, wat het ergste doet vrezen bij grootschalige bosbranden in het binnenland, specifiek in het tropische regenwoud.

In de afgelopen maanden hebben verschillende landen in Latijns-Amerika te maken gehad met grote bosbranden, wat de vraag oproept waarom ons land hierop een uitzondering zou zijn.

Al ruim tien jaar is bekend dat ons land niet kan blussen

Al in april 2013 werd in een opiniestuk opgemerkt dat Suriname niet adequaat is uitgerust voor het blussen van bosbranden in het binnenland. Dit werd pijnlijk duidelijk in december 2012, toen een gebied van ongeveer vijftien hectare in het Brownsberg Natuurpark door brand werd verwoest.

Kan Suriname brandjes blussen?

Bosbrand in ons oerwoud
– Langeman Produkties –

Een vertegenwoordiger van het Korps Brandweer Suriname gaf destijds aan dat men slechts kon hopen op regenval om de brand te blussen.

Brand Brownsberg

De brand in Brownsberg, veroorzaakt door vermoedelijke illegale activiteiten, onderstreepte het risico van bosbranden in Suriname.

Niettemin blijft de respons van zowel het Korps Brandweer Suriname als het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) op vragen over hun voorbereiding op dergelijke noodsituaties uit en totaal ondermaats.

De regering, brandweer en NCCR hebben geen antwoord

Recente droogte en de daaropvolgende toename van bos– en bermbranden hebben de bezorgdheid over de capaciteit van Suriname om grootschalige bosbranden te bestrijden verder aangewakkerd.

Hulp gevraagd

Vragen over mogelijke internationale ondersteuning in geval van een grote bosbrand blijven onbeantwoord, wat wijst op een potentieel gebrek aan voorbereiding voor dergelijke rampen.

Kan Suriname brandjes blussen?

We staan er bij en kijken er naar
– Langeman Produkties –

Ondanks de opening van een brandweerpost in Brownsweg in 2015, blijven de materiële tekortkomingen en het gebrek aan personeel, zoals een chauffeur voor de brandweerwagen, een punt van zorg.

Het buitenland lijkt ons ook niet meer te willen helpen

Dit benadrukt de beperkte capaciteit van Suriname om effectief te reageren op bosbranden.

We blijven dus helaas ook tien jaar na data volledig afhankelijk van de regenval als voornaamste middel tegen branden in ons gewaardeerde, tropisch regenwoud.

Bron : Dagblad Suriname / geschreven door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zouden we ons beter moeten voorbereiden op calamiteiten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!