Asabina : jaguar bedreigt ons

Article – Asabina : jaguar bedreigt ons

PARAMARIBO, 7 april 2024 – Het was een bericht dat velen de wenkbrauwen deed fronzen; de zeer bedreigde jaguar in ons land zou – volgens politicus Asabina – juist zelf heel bedreigend zijn.

Bedreiging

BEP-parlementariër Ronny Asabina beweerde eerder deze week dat Suriname enorme nadelen ervaart van zowel het natuurbehoud als onze milieu-inspanningen (die volgens onafhankelijke critici overigens niet tot nauwelijks worden gepleegd in ons land – redactie).

Hij benadrukte het "grote gevaar van de jaguar" tijdens de behandeling van de Milieu Raamwet waarbij de focus lag op beschermde diersoorten zoals de jaguar.

Asabina meldde meerdere malen dat de jaguar een levensgrote bedreiging vormt voor gemeenschappen in het binnenland.

Mensen zouden volgens de politicus in angst leven en vee en huisdieren zouden met regelmaat worden aangevallen. Cijfers, data, bewijzen, nieuwsfeiten en overige statistieken wist hij echter op geen enkele manier te overleggen.

"Bosrijk"

De discussie in het parlement spitste zich vervolgens toe op de vraag in hoeverre de binnenlandse gemeenschappen beschermd moeten worden tegen dergelijke, dagelijkse bedreigingen.

De jaguar zou dagelijks mensen bedreigen en angstig maken

Met Suriname’s bosrijke landschap dat nog steeds voor zo’n 93% intact is (de afgelopen drie jaar is dat cijfer flink gedaald – redactie), bevinden we ons in een unieke positie, zegt het DNA-lid.

Asabina : jaguar bedreigt ons

De jaguar bedreigend?
– niet volgens het nieuws –

We zijn één van de weinige Carbon Negatieve landen, omdat we bijna niets produceren en nog wel veel natuur hebben. Dit biedt potentieel voor astronomische inkomsten, maar roept in de woorden van Asabina ook vragen op over de balans tussen natuurbehoud en menselijke veiligheid.

De jaguar is daar volgens hem een levend voorbeeld van en het gevaar van dit dier moet daarom meer dan serieus genomen worden.

Geen antwoord

Asabina's bezorgdheid bleef al met al grotendeels onbeantwoord tijdens de sessie. Niemand in het parlement had inhoudelijke antwoorden, of leek op de hoogte van de echte status van ons milieu en regenwoud.

Asabina : jaguar bedreigt ons

Binnenlandse situatie
– volgens Asabina –

De Milieu Raamwet werd ondanks het gebrek aan planning, argumenten en kennis van zaken uiteindelijk toch aangenomen met 27 stemmen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wie wordt meer bedreigd, mens of jaguar?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!