WWF : Jaguar bijna onzichtbaar

Article – WWF : Jaguar bijna onzichtbaar

PARAMARIBO, 7 april 2024 – In tegenstelling tot wat parlementslid Asabina beweert, blijft de jaguar – volgens het Wereld Natuur Fonds – een zeer zeldzame en bijna bedreigde diersoort in ons land.

Bedreigde status

Ons land toonde tot een paar jaar geleden aan de wereld dat een koolstofnegatief bestaan mogelijk is.

Suriname was toen nog bedekt met ongeveer 93% regenwoud en speelde een cruciale rol in het opvangen van meer broeikasgassen dan het zelf uitstoot.

Dit maake ons niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor de diversiteit aan diersoorten, zoals de jaguar.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft enkele jaren terug een monitoringsproject opgezet om meer te weten te komen over deze diersoort, die ook in ons land in zijn bestaan wordt bedreigd.

Paraplusoort

Vanessa Kadosoe, een biologe werkzaam bij NeoWild, benadrukt het grote belang van de jaguar voor het ecosysteem in Suriname.

Deze roofdieren dragen bij aan de gezondheid van bossen en hun ecosystemen door enkel in rijke habitats met voldoende prooien te leven.

De jaguar is een sleutelfiguur in het behoud van onze natuur

Dit maakt de jaguar een paraplusoort; door deze te beschermen, worden grote stukken bos en andere wilde dieren beschermd, wat ook de lokale gemeenschappen ten goede komt.

Voorlichting belangrijk

Met een dieet bestaande uit 85 verschillende prooidieren staat de jaguar aan de top van de voedselketen.

Angst voor de jaguar komt voort uit pure onwetendheid

Deze positie helpt de populaties van herbivoren te beheersen, wat weer voordelen biedt voor de lokale gemeenschappen in Suriname.

WWF : Jaguar bijna onzichtbaar

Jaguar in Suriname
– zeldzaam mooi –

Het verminderen van de angst en vooroordelen voor jaguars onder de gemeenschappen is een van de doelen van het WWF, aangezien jaguars soms als een bedreiging worden gezien.

Kritische populatie

Ondanks zijn positie aan de top van de keten, is de jaguar niet veilig voor stropers die het voorzien hebben op zijn vacht en tanden.

De toenemende illegale handel in jaguarproducten en de versnippering van zijn leefgebied door menselijke activiteiten vormen ernstige bedreigingen.

Het WWF werkt aan een nationale strategie om deze problemen aan te pakken, met als doel het jaguarbestand in Suriname te monitoren en te beschermen.

Opleiding en voorlichting

Het nationale jaguarmonitoringproject van het WWF is uniek in Suriname.

Door middel van wildcamera's en de inzet van lokale Amazon Conservation Rangers wordt waardevolle data verzameld over de jaguarpopulatie.

Dit project benadrukt de cruciale rol die lokale gemeenschappen spelen in het behoud van hun natuurlijke erfgoed.

Samenwerking

Het uiteindelijke doel is het creëren van een nationale strategie om de jaguar en zijn habitat te beschermen.

Vanuit geen enkele regering wordt er echt actie ondernomen

Vanuit de opeenvolgende regeringen is nooit echt iets gedaan om de jaguar, en het regenwoud in zijn algemeenheid, de bescherming te bieden die het verdient. Dat is het moment dat internationale organisaties als het WWF met hun eigen kennis en financiën inkomen.

Samenwerking met lokale gemeenschappen is essentieel om het dier te beschermen en te zorgen voor een positieve toekomst voor zowel de jaguar als de mensen in ons land.

Bron : Vanessa Kadosoe / WWF (herschreven door Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Weet ons parlement wel genoeg over dit dier?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!