Stroperij bedreigt jaguar

Article – Stroperij bedreigt jaguar

PARAMARIBO, 7 april 2024 – De jaguars in ons land blijven extreem kwetsbaar voor stroperij, zelfs in beschermde parken zijn ze hun leven niet zeker.

Brownsberg

In het midden van juni 2012, slechts enkele maanden nadat zij begon met het monitoren van de jaguars, zag bioloog Vanessa Kadosoe voor het eerst Amalia.

Amalia is het jaguar-kind van Alexander en Máxima

Door de foto's van een camera-val observeerde zij het kleine jaguarwelpje dat naast haar ouders liep, Máxima en Willem Alexander.

Zij waren binnen het Brownsberg Natuurpark in Suriname de monarchen van de jungle.

Kadosoe had ze vernoemd naar de Nederlandse koning en koningin, en omdat Amalia de naam is van de eerstgeboren prinses van het koninklijk paar, was het logisch dat het welpje ook die naam zou dragen.

Gedurende acht jaar zag ze Amalia opgroeien tot de dominante vrouwelijke jaguar in de centrale en oostelijke sectoren van Brownsberg, waar nog meer camera-vallen waren uitgezet.

In februari 2020 verdween Amalia echter volledig van de kaart. Kadosoe wachtte tevergeefs een paar weken, die uitliepen op maanden.

Verdwenen

Jaguars doorkruisen doorgaans grote gebieden van land – tot 500 vierkante kilometer, dus het leek redelijk te denken dat het wellicht even zou duren voordat Amalia terug zou keren.

Maar ook een jaar later is Amalia's verblijfplaats nog steeds onbekend. Jaguars kunnen tot 20 jaar in het wild leven, dus de verdwijning van een 8-jarige jaguar is verdacht, vooral in een regio waar stropers bekend staan om te loeren, en waar zij sinds 2020 steeds verder zijn binnengedrongen.

Sinds 2020 worden de stropers in Suriname steeds brutaler

Amalia is niet de enige jaguar die van de radar verdween tijdens Kadosoe's negen jaar onderzoek binnen Brownsberg Natuurpark, waar zij 27 van deze grote katten observeerde.

Tussen 2014 en 2015 verdwenen er drie: Máxima, Kate en George.

Hoewel er verschillende redenen voor kunnen zijn, ontvingen we destijds informatie dat in de dichtstbijzijnde stad bij het park, Brownsweg, jaguaronderdelen werden verhandeld," zegt Kadosoe.

Dit is slechts een van de onheilspellende verhalen over jaguars die verdwijnen in Suriname, zelfs binnen beschermde gebieden zoals Brownsberg Natuurpark of Centraal Suriname Natuurreservaat.

Na stroperij is onze corruptie een bedreiging voor de jaguar

Bronnen die voor dit artikel (van mongabay – redactie) zijn geïnterviewd, zeggen dat dit gebeurt terwijl de autoriteiten toekijken of juist wegkijken. Zij beschikken niet over de middelen én wil om toezicht te houden.

Sommige bronnen geven dan ook de hoge niveaus van corruptie binnen het staatsapparaat de schuld.

Jaguarpasta

Het totale gebrek aan toezicht vanuit de overheid is alleen maar erger geworden sinds ongeveer 2010 / 2020.

Stroperij bedreigt jaguar

Jaguar
– een zeldzame waarneming –

Onderzoekers zoals Kadosoe hebben ontdekt dat goudzoekers en illegale houthakkers doordringen in het hart van beschermde gebieden, in veel gevallen ook jagend op de jaguars.

Ons onderzoek wijst uit dat de vraag naar jaguars, met name jaguarpasta, de jacht op dit dier aanmoedigt, zowel opportunistisch als georganiseerd, in en rond beschermde gebieden, zegt Nichola Brischi.

Zij is een van de weinige onderzoekers die de handel in jaguaronderdelen in Suriname uitgebreid heeft gevolgd, dankzij haar undercoverwerk in 2017 en 2018.

Het gebeurt ook in de buurt van extractieve industrieën zoals mijnbouw en houtkap.

Jaguarpasta is een lijmachtige substantie die wordt verkregen door een hele jaguarkarkas minstens vijf dagen lang te koken.

Chinezen willen jaguars en Suriname levert ze graag illegaal

Het is erg in trek in de traditionele Chinese geneeskunde, waar het wordt gezegd dat het artritis verlicht en de seksuele prestaties verbetert, onder andere gezondheidsvoordelen, ondanks nul wetenschappelijk bewijs om dergelijke claims te ondersteunen.

Grote misdaad

De handelaren geven er niet om waar de jaguar vandaan komt. Het systeem is dat ze alle jaguars zullen kopen die naar hen worden gebracht," zeggen onderzoekers.

Project Operatie Jaguar, geleid door IUCN Nederland en het International Fund for Animal Welfare (IFAW) proberen al jaren de jaguar in ons land te beschermen, in tegenstelling tot wat onze overheid doet.

Illegale Surinaamse netwerken verhandelen de jaguars

In die tijd heeft het project waardevolle informatie verzameld over wat er gebeurt in Suriname, de profielen van de betrokkenen en de methoden die de Surinaamse smokkelnetwerken gebruiken om Azië – met name China – "succesvol" te bereiken.

Bron : Vanessa Romo / Alexandra Skinner (vertaald door Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Moeten we meer doen om de jaguar te beschermen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!