CBvS : "financieel doolhof, OMO's mislukt"

Article – CBvS : "financieel doolhof, OMO's mislukt"

PARAMARIBO, 7 april 2024 – Het was een bericht dat nauwelijks aandacht kreeg, maar alle attentie verdient; de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft – tussen de regels door – toegegeven dat de discutabele OMO's niet brengen wat ze zouden moeten doen.

A no mi!

De CBvS heeft onlangs in de krant een opvallend artikel gepubliceerd met als veelzeggende (maar zeer lange) titel "OMO's verliezen aan effectiviteit, door onverwachte omvangrijke geldcreatie in de financiële sector van de overheid".

De OMO is niet effectief, omdat er veel geld wordt gecreëerd

Het verraste menig criticus dat deze monetaire autoriteit de schuld van het oneigenlijk gebruik van dit instrument nu opeens direct bij onze overheid legt. Dit lijkt ongepast voor een instantie die wettelijk de taak heeft de monetaire sector te beheren en een coherent monetair beleid te voeren.

Het is zorgwekkend dat er een totaal gebrek aan kennis of capaciteit lijkt te zijn om deze verantwoordelijkheden adequaat uit te voeren, gezien de onafhankelijke en leidende rol die de autoriteit zou moeten spelen.

De bank twijfelt openlijk aan zichzelf en ons regeringsbeleid

In hetzelfde artikel worden vragen opgeworpen over de "effectiviteit van OMO's".

Om de intenties van CBvS te begrijpen, is het essentieel dat zij zelf een duidelijk antwoord geeft op een aantal kritische vragen.

OMO-transacties

Deze essentiële en broodnodige vragen omvatten onder meer;

Ook wordt gevraagd naar de kwantitatieve effecten die zichtbaar en meetbaar moeten zijn om de effectiviteit van OMO-transacties aan te tonen, en hoe deze effectiviteit wordt beoordeeld.

CBvS : "financieel doolhof, OMO's mislukt"

Strategie en uitwerking
– de Centrale Bank –

Er wordt kritiek geuit op het feit dat de CBvS doorgaat met OMO-transacties ondanks dat banken de hoge rentes niet doorberekenen aan klanten, en er wordt gevraagd naar de redenering achter deze voortzetting.

Ook wordt de vraag gesteld of CBvS met haar balans kan aantonen dat de OMO-transacties effect hebben gehad.

De overheid "maakt" geld in plaats van dat ze het verdient

Het artikel benadrukt het belang van de staat om niet de schuld van de OMO-renteschuld te dekken met een kunstmatige kapitaalinjectie, maar dat de aflossing moet komen uit toekomstige winsten van de CBvS, inclusief noodzakelijke bezuinigingen.

CBvS : "financieel doolhof, OMO's mislukt"

Financieel moeras en doolhof
– Langeman Produkties –

Het is van groot belang dat CBvS, als monetaire autoriteit, haar rol in het beheren van de geldhoeveelheid uitvoert zonder haar onafhankelijkheid op te geven.

Domme Surinamers?

Tot slot is het belangrijk op te merken dat onze CBvS zich moet onthouden van suggestieve uitspraken over de "intellectuele capaciteiten" van de Suriname en haar bevolking.

'Dat niemand het beleid begrijpt, komt omdat we dom zijn'

Zeker zolang zijzelf niet in staat is een duidelijk en coherent verhaal over de OMO’s te presenteren, moet ze niet proberen de samenleving als dom neer te zetten.

Bron : CBvS (origineel artikel) / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat er monetair gefinancierd is?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!