🧪 NASA onderzoekt fout Voyager

Article – 🧪 NASA onderzoekt fout Voyager

PARAMARIBO, 7 april 2024 – Na vijf maanden van debuggen (het testen van foutief werkende software – redactie) weet NASA eindelijk waarom het antieke ruimtevoertuig Voyager 1 onleesbare gegevens naar de aarde terugstuurt.

Iconische sonde

Sinds november 2023 stuurt de iconische Voyager 1-sonde onleesbare wetenschappelijke en technische gegevens naar de aarde.

Ingenieurs hebben nu bevestigd dat een klein deel van het corrupte geheugen in het vluchtgegevenssysteem (FDS) – de computer die verantwoordelijk is voor het "verpakken" van de gegevens – de oorzaak is.

In maart heeft het team een specifieke opdracht naar de sonde gestuurd om het ruimtevaartuig te forceren een "dump" (volledige uitlezing) van het FDS-geheugen te maken.

Wat er wordt verzonden bevatte toen de complete softwarecode van de computer en variabelen (waarden die in de code worden gebruikt).

Corrupt geheugen

Met de uitlezing van alle ontvangen gegevens heeft het team nu kunnen bevestigen dat ongeveer 3% van het FDS-geheugen corrupt is.

Na ruim 45 jaar is een deel van de chips waarschijnlijk kapot

Dit is naar alle waarschijnlijkheid de reden waarom de boordcomputer geen normale operaties kan uitvoeren.

De vermoedelijke schuldige is een enkele chip die niet werkt.

Deze chip is verantwoordelijk voor het opslaan van een deel van het aangetaste deel van het FDS-geheugen.

NASA noemt twee mogelijke oorzaken voor het probleem: een inslag van een energierijk deeltje uit de ruimte of simpelweg de leeftijd van de 46 jaar oude silicium.

Zeer complexe operatie

Het debuggen en repareren van een ruimtevaartuig is geen gemakkelijke taak.

Voyager 1 is het eerste door de mens gemaakte object dat de interstellaire ruimte binnenkomt, het gebied buiten de heliopauze, of de bubbel van energetische deeltjes en magnetische velden van de zon.

Het duurt twee dagen om een antwoord te ontvangen

Het duurt maar liefst 45 uur om een commando naar het ruimtevaartuig te sturen en weer een antwoord op aarde te ontvangen.

🧪 NASA onderzoekt fout Voyager

Oude chips en moederborden
– impressie Langeman –

Daarom kan het weken of maanden duren voordat ingenieurs een manier vinden om het FDS normaal te laten werken zonder de onbruikbare hardware.

Saturnus

Als men met de "operatie" op afstand slaagt, is het ruimtevaartuig weer in staat om bruikbare wetenschappelijke en technische gegevens te verzenden.

Voyager 2 werkt nog steeds foutloos en communiceert goed

Desondanks is NASA optimistisch dat Voyager 1 uiteindelijk weer aan het werk zal zijn.

🧪 NASA onderzoekt fout Voyager

Lancering ruimteprojecten
– ooit voorpaginanieuws –

De sonde werd gelanceerd in 1977 en vloog langs Saturnus en Jupiter.

Zijn tweeling, Voyager 2, bevindt zich ook in de interstellaire ruimte, werkt nog steeds normaal en communiceert naar behoren met NASA, via het Deep Space Network.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u deze oude lanceringen nog bewust meegekregen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!