Chaos tol en wegenbelasting

Article – Chaos tol en wegenbelasting

PARAMARIBO, 9 april 2024 – De zoveelste discussie rondom de (her-)invoering van rij– en voertuigenbelasting is weer eens in alle hevigheid losgebarsten.

Belasting

Een paar jaar geleden beloofde president Santokhi "dat alles in place was en de zaken nu echt zouden worden uitgevoerd", maar jaren later blijkt dit toch niet zo te zijn.

Afgelopen donderdag – tijdens de behandeling van de Wet Instelling Verkeersautoriteit – bleek dat de regering er (weer) aan denkt om de belasting alsnog van stal te halen, maar dat er geen goed overzicht of uitgewerkt plan is hiervoor.

Chan wil nu iets afschaffen, dat nog niet is doorgevoerd

Tegelijk staat het in schril contrast met de latere beloftes van Chan, die soms ook had aangekondigd deze belastingen juist volledig af te schaffen (terwijl ze nog niet goed en wel zijn doorgevoerd).

Hoge kosten

Stephen Tsang, lid van De Nationale Assemblee, heeft in het parlement zijn bezorgdheid geuit over de status van deze belasting.

Financiering

De regering streeft naar de oprichting van een verkeersautoriteit om verkeersveiligheid te bevorderen, maar dit plan stuit op grote weerstand, vooral vanuit de oppositie.

De financiering van deze autoriteit, voornamelijk via een afdracht van 10% van de rij– en voertuigenbelasting, vormt een belangrijk discussiepunt.

Tsang benadrukt dat, ondanks beloftes, de belasting nu toch wordt opgenomen in de nieuwe wetgeving, wat leidt tot onduidelijkheid en potentieel hogere kosten voor de burger.

Chaos tol en wegenbelasting

Tolheffing in Suriname
– voor behoud van wegen –

De verzekeringsmaatschappijen zouden ook 10% van hun inkomsten aan de regering moeten afstaan voor de financiering van deze autoriteit, bovenop een al geïmplementeerde verhoging van de verzekeringskosten met 10% door BTW.

De betaling en uitvoering van de plannen zijn onduidelijk

Dit zou leiden tot een totale verhoging van 20% voor de consument, iets wat Tsang onacceptabel vindt.

Zelfvoorzienend

Het DNA-lid stelt voor dat de autoriteit zelfvoorzienend moet worden door het leveren van diensten zoals het afnemen van examens en het uitgeven van rijbewijzen.

Chaos tol en wegenbelasting

Nieuwe belastingmaatregelen
– de chaos regeert? –

Met de inkomsten uit deze diensten, gecombineerd met 10% van de verzekeringspenningen en rij– en voertuigenbelasting, zou de autoriteit operationeel moeten kunnen blijven.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u een voorstander van wegenbelasting?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!