SuriNeds blijven AOW eisen

Article – SuriNeds blijven AOW eisen

PARAMARIBO, 9 april 2024 – Ondanks dat de Nederlandse rechter maanden geleden, na een jarenlange strijd, een definitief oordeel heeft geoordeeld over het "AOW gat" blijft een kleine groep SuriNeds meer geld eisen.

AOW-gat

SuriNeds die voor 1975 in Suriname / Nederland woonden, vinden dat zij gekort zijn op hun Hollandse AOW en daarom willen ze (meer) geld zien.

SuriNeds en Suriname zijn verantwoordelijk voor de tekorten

Het uiteindelijke vonnis van de Nederlandse rechter was dat zij daar echter geen recht op hebben;

  1. Veel SuriNeds bleken hun papieren helemaal niet op orde te hebben en zouden – volgens de rechter – dus zelf verantwoordelijk zijn voor de slechte boekhouding en daarop volgende tekorten;
  2. In de toescheidingsovereenkomst van Nederland / Suriname is overeengekomen dat ons land (na 1975) volledig zelf verantwoordelijk is voor het uitkeren van AOW, opgebouwd tot 1975.

Wat punt twee betreft; Nederland heeft de AOW– en pensioengelden tot 1975 altijd betaald en gestort in de juiste financiële potten, maar na 1975 is dat door Surinaams toedoen volledig verdampt en verdwenen.

Pensioen– en AOW-gelden van Nederland zijn "verdwenen"

Wel heeft de rechter besloten dat de groep SuriNeds – ondanks dat ze daar geen recht op hebben – enkele duizenden euro's zouden krijgen, als extra steun in de rug en teken van waardering.

Die uitkering van deze miljoenen euro's is inmiddels toegekend aan de groep SuriNeds die daarvoor in aanmerking komt.

Compensatie geëist

Duizenden SuriNeds zijn, ondanks de juridische uitspraak, echter nog steeds van mening dat ze geld mislopen door hun ingekorte AOW.

AOW-gat

Veel Surinaams Nederlandse ouderen krijgen minder AOW dan waar ze recht op zeggen te hebben, vanwege de jaren die ze in Suriname hebben doorgebracht.

Doordat deze groep tussen 1957 en 1975 woonachtig was in Suriname, missen zij nu maandelijks tussen de 300 en 400 euro; een bedrag dat feitelijk door Suriname zelf had moeten worden betaald.

In Nederland geldt dat je voor elk jaar (woonachtig in het land) 2% AOW opbouwt, wat betekent dat je na 50 jaar een volledige uitkering ontvangt.

De groep heeft onlangs nog een paar duizend euro toegekend gekregen

Voor elk jaar buiten Nederland wordt de uitkering echter met 2% verminderd aangezien je dan niets afdraagt en geen (Nederlandse) belasting betaald.

Langdurige strijd

Ram Rambarathsingh, bestuurslid van het Platform Surinaamse Diaspora, vecht al meer dan dertig jaar voor een rechtvaardige AOW voor deze groep.

SuriNeds blijven AOW eisen

Oudere SuriNeds
– met en zonder AOW-gat –

Hij stelt dat deze ouderen toch echt recht hebben op een volledige uitkering, omdat ze deel uitmaakten van het Koninkrijk der Nederlanden toen Suriname nog niet onafhankelijk was.

"Wij zijn rijksgenoten, geboren binnen het Koninkrijk der Nederlanden, het deel Suriname," benadrukt Rambarathsingh, "en dus hebben wij recht op meer geld."

Rambarathsingh blijft er bij dat men meer geld moet krijgen

Ondanks de uitspraak van de rechter en het feit dat de groep deels gecompenseerd is, blijft Ram vechten voor meer AOW.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vindt u dat het AOW-gat door Nederland "gedicht" moet worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!