🧪 Triceratops was kuddedier

Article – 🧪 Triceratops was kuddedier

PARAMARIBO, 9 april 2024 – De paleontologie heeft onlangs een belangrijke doorbraak bereikt dankzij Jimmy de Rooij, een onderzoeker en wetenschapper uit Nederland.

Jurassic Park

Jimmy heeft bewezen dat triceratopsen samenleefden in groepen. Deze dinosaurussen bekend om hun drie kenmerkende hoorns – zijn onderwerp van een studie die een lang vermoed gedrag bevestigt en zelfs een iconische scène uit de film Jurassic Park ondersteunt.

De dieren leefden ongeveer 68 tot 66 miljoen jaar geleden op de aarde.

Jimmy de Rooij – en een team van het Nederlandse Naturalis – ontdekten al in 2013 de overblijfselen van vijf triceratopsen in Wyoming, Verenigde Staten.

Het team wist uit deze "site" meer dan twaalfhonderd botten en botfragmenten op te graven.

In tegenstelling tot eerdere solitaire vondsten van deze dinosaurussen, suggereert de groepsvorming van deze vijf exemplaren dat triceratopsen echt als een groep leefden.

De opmerkelijke staat van de fossielen en de specifieke omstandigheden van hun vindplaats geven volgens De Rooij aan dat deze dieren waarschijnlijk gezamenlijk zijn omgekomen, wellicht door te verdrinken in een moeras.

De triceratops speelde een belangrijke rol in Jurassic Park

De unieke samenstelling van de vindplaats, met botten uitsluitend van triceratopsen en zonder resten van andere dinosaurussen versterkt deze theorie.

Samen gedood

Verder onderzoek naar de tanden van de gevonden triceratopsen toont aan dat deze groep niet alleen samen stierf, maar ook samen leefde, zich voedde met dezelfde planten en vergelijkbare leeftijden had.

🧪 Triceratops was kuddedier

Triceratops graf
– impressie Langeman –

Deze bevindingen, gepresenteerd in het proefschrift van De Rooij, die hoopt hiermee op woensdag te promoveren, geven een nieuw inzicht in het sociale gedrag van deze prehistorische dieren.

De onderzoeker maakt ook een verwijzing naar de film Jurassic Park.

Daarin kwam het gedrag voor van dinosaurussen die in kuddes bewegen.

Naar nu blijkt was dat niet alleen een product van de verbeelding, maar ook een onderbouwde wetenschappelijke realiteit.

Het onderzoek van Jimmy de Rooij bevestigt dus niet alleen dat triceratopsen in groepen leefden, maar brengt ook de wondere wereld van prehistorische dieren dichter bij onze hedendaagse verbeelding... net zoals die beroemde film deed!

Bron : Reshma Soekhlal / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u Jurassic Park gezien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!