China : 'Suriname is bruikbaar'

Article – China : 'Suriname is bruikbaar'

PARAMARIBO, 10 april 2024 – Suriname valt goed te gebruiken om de belangen van China in Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied te versterken, vindt China.

One China

Ons land zou vooral strategisch ingezet kunnen worden om de, volgens sommigen, discutabele One China politiek wereldwijd sterker uit te voeren.

China gebruikt Suriname om er zelf beter van te worden

Simpelweg komt het bij deze politiek neer op het schenken van kleine sommen geld, in ruil voor het inleveren van bepaalde delen van je politieke onafhankelijkheid.

One China

Het "één-China beleid" is het politieke denkbeeld van zowel de Volksrepubliek China als de Republiek China dat er maar één China is in de wereld.

Ze beschouwen elkaar als afvallige provincies en niet als twee aparte staten. De meeste landen in de wereld erkennen de Volksrepubliek China als het rechtmatige China en onderhouden enkel een diplomatieke relatie met dit ene land.

De Volksrepubliek China geeft onder andere financiële steun aan veel landen die haar als het enige China erkennen. De Republiek China voert eenzelfde beleid en geeft elk jaar veel financiële steun aan de achttien landen die haar als het enige China erkennen.

Wikipedia
online encyclopedie

Alhoewel er in China absoluut geen persvrijheid geldt en alle communicatie onder directe controle van de staat valt, sijpelen er nu via Engelstalige Chinese websites toch wat details over het bezoek van Chan naar buiten.

Kranten mogen in China niet schrijven wat ze willen

Op uitnodiging van de Chinese president Xi Jinping mag onze president Chandrikapersad Santokhi een week lang in China vertoeven en daarbij zal de One China policy een belangrijk, maar grotendeels verborgen, agendapunt zijn.

Kort bezoek

Komend jaar markeert het vijfjarig bestaan van het hernieuwde "strategische partnerschap" tussen China en Suriname.

Deze samenwerking, onder geheim gehouden afspraken, is in 2020 begonnen.

China verwelkomt daarom president Santokhi's bezoek aan hun land, zei Mao Ning. Een van de vele woordvoerders van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een dagelijkse en routineuze persbriefing.

President Xi zal een korte welkomstceremonie houden voor president Santokhi, en de twee staatshoofden zullen in afgemeten tijdsbestek enkele gesprekken voeren.

Ook zullen ze gezamenlijk een ondertekeningsceremonie bijwonen voor de pers., voegde Mao toe.

Na het fotomoment zullen de Chinese premier Li Qiang en de topadviseur Wang Huning een ontmoeting hebben met president Santokhi. Daarbij zullen ze "diepgaand en nadrukkelijk" het belang van China uitwisselen en benadrukken, met een focus op de samenwerking tussen beide naties.

Strategische partner

Mao benadrukte dat Suriname een belangrijk land en strategische partner is om de invloedssfeer van China in het Caribisch gebied te vergroten.

China : 'Suriname is bruikbaar'

Ceremoniezaal
– internationale gasten –

Ook streeft China naar meer macht in de gehele regio en zegt de afhankelijkheid van ons land (in de vorm van onze schulden – redactie) daarvoor in te willen zetten.

Via het schuldsysteem weet China haar macht te vergroten

Sinds de vestiging van diplomatieke betrekkingen hebben de China-Suriname betrekkingen een "solide ontwikkeling doorgemaakt", waarbij China haar eigen belang niet uit het oog zegt te verliezen.

China : 'Suriname is bruikbaar'

One China policy
– één China beleid –

Bron : news.cn (China) / Ronny Sawirjo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Worden we gebruikt door China, denkt u?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!