Dodelijke "debt trap" China

Article – Dodelijke "debt trap" China

PARAMARIBO, 10 april 2024 – Wat de beruchte Chinese "debt trap" betreft, is Suriname er keer op keer succesvol en met beide ogen dicht ingetrapt.

Wurggreep

De debt trap, of schuldenvaldiplomatie, is een zeer ongezonde financiële relatie waarbij een crediteurland (bijvoorbeeld China) kredieten verstrekt aan een lenende natie (bijvoorbeeld Suriname).

Het eerste land verschaft zo'n lening niet uit financieel belang of goedheid, maar puur en uitsluitend om via de aangegane schulden de politieke invloed in het andere land stelselmatig te vergroten.

Debt trap

Het crediteurland (China) zou het debiteurland (Suriname) buitensporige kredieten verstrekken met de bedoeling economische of politieke concessies af te dwingen wanneer Suriname (in dit voorbeeld) niet meer aan zijn terugbetalingsverplichtingen kan voldoen.

De voorwaarden van de leningen worden bijna nooit openbaar gemaakt en zijn in de regel zeer slecht voor het lenende land.

Met het geleende geld worden gewoonlijk aannemers en materialen betaald die notabene afkomstig zijn uit China zelf, zodat deze tweemaal heeft verdiend aan de situatie en Suriname zowel afhankelijker als berooid achterlaat.

Wikipedia
online encyclopedie

Bovenstaande situatie speelt zich momenteel in ons land precies zo af, zoals China het ooit ook bedacht heeft.

China probeert met financieel misbruik anderen te winnen

De term debt trap werd gelanceerd door de Indiase academicus Brahma Chellaney om te beschrijven hoe de Chinese regering de schuldenlast van kleinere landen misbruikt voor geopolitieke doeleinden.

Sri Lanka

Een bekend voorbeeld dat hier bij aangehaald werd, was de ongezonde relatie tussen China en Sri Lanka.

In Sri Lanka heeft China haar vermeende schuldenval uitgezet in de vorm van havens in de buurt van plaatsen als Hambantota en Magampura.

China investeert en pakt bij wanbetaling alles keihard terug

Op het moment dat Sri Lanka de enorme schulden hiervoor niet kan terugbetalen, komen de havens, grond en opbrengsten in handen van China terecht.

Grootschalige protesten

Veel Sri Lankanen zijn de afgelopen jaren dan ook in opstand gekomen uit angst een "Chinese kolonie" te worden.

Het zijn vooral deze inwoners van Sri Lanka die zich grote zorgen maken over de enorme Chinese investeringen in hun land.

Meerdere dorpen in Sri Lanka zijn bang te verdwijnen

In Hambantota, een gebied bekend als de thuisbasis van voormalig president Mahinda Rajapaksa, groeit de onrust door een Chinese investering van vele miljarden.

Lokale bewoners vrezen dat hun landbouwgronden in handen zullen vallen van de Chinezen, wat bij een lokale boeren de angst aanwakkert dat dit gebied een "Chinese kolonie" wordt.

Dodelijke "debt trap" China

Chinese mega-investeringen
– onrust in Sri Lanka –

Beragama, een dorp dat kenmerkend is voor het platteland van Sri Lanka met zijn groene rijstvelden en kleine huizen, lijkt nu nog onaangetast door het moderne leven.

Dit dorp, gelegen nabij het land's tweede haven en een internationaal vliegveld, zou echter ingrijpend kunnen veranderen. Ook hier vreest de lokale gemeenschap dat een Chinese investering van meer dan 1,5 miljard dollar het gebied zal overnemen.

Enorme schulden

De regering van Sri Lanka steunde een grote overeenkomst waarbij Chinese investeerders de nieuwe Magampura-haven zouden gaan beheren en een investeringszone opzetten.

Dit zou enige verlichting bieden voor de nationale schuld van Sri Lanka, die op 64 miljard dollar staat, waarvan 8 miljard schuldig aan China.

Via de schuld aan China verliest Sri Lanka haar zeggenschap

De noodzaak voor financiële middelen om de kwakkelende economie een impuls te geven, is groot, maar gaat ten koste van Sri Lanka's zelfstandigheid.

De bewoners van dorpen als Beragama benadrukken dat ze niet tegen investeringen zijn, maar wel tegen het verlies van hun land en huizen.

Ze maken zich dan ook grote zorgen dat de meest vruchtbare gronden en gebieden nabij de haven naar de Chinezen zullen gaan en zowel hun land als zijzelf in armoede achterblijven.

Onze situatie

De situatie van de Chinese debt trap in eigen land is – zoals met bijna al deze constructies – niet volledig bekend of transparant.

Wel gaan er al jaren geruchten dat de grond van (en rondom) onze luchthaven Zanderij als onderpand voor de leningen is gegeven, evenals de Jules Sydney zeehaven.

Het zou hierbij niet alleen om de grond zelf gaan, maar ook alle ontplooide economische activiteiten die naar China zouden afvloeien op het moment dat de schuld niet (tijdig) wordt afgelost.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : gebaseerd op een stuk van Amantha Perera (België)


— UW MENING —

Bent u bang dat Suriname hetzelfde overkomt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!