Suriname aan rand van afgrond?

Article – Suriname aan rand van afgrond?

PARAMARIBO, 11 april 2024 – Suriname staat op het punt in een catastrofale financiële krater te storten, een situatie die de toekomst van ons land in gevaar brengt, waarschuwt econoom Jim Bousaid.

Tikkende tijdbom

Ons land, dat zich momenteel vastklampt aan de reddingsboei die het IMF-programma biedt, ziet het einde van deze ondersteuning naderen.

Regering denkt niet na over de periode ná 2025

Bousaid, voormalig directeur van de Hakrinbank, uit in een alarmerend interview met Radio Tamara zijn grote vrees.

Einde verhaal

Zodra het IMF-programma volgend jaar afloopt, zal Suriname in een afgrond vallen waaruit ontsnappen wellicht onmogelijk is.

Jim Bousaid
financieel deskundige

Het IMF-programma, bedoeld als tijdelijke oplossing om Suriname uit een economische crisis te tillen, eindigt over een jaar.

Geen beleid

Bousaid ziet het politieke klimaat en de complexiteit van de situatie als een tikkende tijdbom.

Hij benadrukt dat het van cruciaal belang is dat Suriname zijn institutionele capaciteiten versterkt om de leegte die het IMF straks achterlaat op te vullen.

Tot zijn grote frustratie merkt hij op dat Suriname "slaapt" op dit front en de regering helemaal niets doet voor de periode na de verkiezingen van 2025.

Tekort aan deskundigen

Het is volgens de econoom essentieel dat alle Surinaamse deskundigen zich inzetten voor de toekomst van ons land.

Desondanks is de intelligentsia momenteel diep gefrustreerd en buitengesloten door de regering, ondanks oppervlakkige pogingen om hen te betrekken.

Kritische stemmen worden bij ons als paria's behandeld, een recept voor stagnatie en ondergang op de lange termijn.

De politieke campagnes, die al in volle gang zijn, versterken alleen maar de polarisatie, waardoor het steeds moeilijker wordt voor kritische denkers die wel kennis van zaken hebben.

Jim Bousaid
financieel deskundige

Suriname bevindt zich op een gevaarlijk pad, met een basis die veel te smal is om op voort te bouwen.

Langere termijn

Bousaid benadrukt dat het opbouwen van institutionele capaciteit niet alleen de verantwoordelijkheid van deze regering is, maar ook die van na 2025.

Een land bouw je niet in 100 dagen of zelfs 10 jaar op

In deze tijd van toenemende onzekerheid is het de plicht van elke Surinamer om bij te dragen aan een oplossing, besluit de econoom.

Suriname aan rand van afgrond?

Tekort aan financieel deskundigen?
– Langeman Produkties –

Maar dan moet de regering daar wel voor open staan en leren kritisch naar zichzelf en de afwezigheid van beleid te kijken.

De toekomst van ons mooi land hangt af van de acties die nu worden ondernomen, en het nalaten hiervan kan desastreuze gevolgen hebben.

De afgelopen jaren is er helaas niets gedaan en dus ziet de toekomst er op de korte, middellange en lange termijn allesbehalve rooskleurig uit.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat gaat er na 2025 gebeuren met ons land?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!