Frans-Guyana verscherpt grenscontrole

Article – Frans-Guyana verscherpt grenscontrole

PARAMARIBO, 11 april 2024 – Tijdens een recente operatie heeft het Franse leger en de grenspolitie, in samenwerking met Suriname, binnen een week 37 reizigers uit ons land de toegang tot Frans-Guyana geweigerd.

Ongewenst

Het tegenhouden van de – voor Frankrijk – ongewenste personen gebeurde op de route tussen Albina in Suriname en Saint Laurent du Maroni in Frans-Guyana, langs de Marowijne rivier.

Frans-Guyana achtervolgt onze criminelen tot in het bos

Over deze periode, van 30 maart tot 5 april, werden ook nog eens 10 personen gearresteerd en direct terug naar Suriname gestuurd.

Grenscontroles

De samenwerkingsacties zijn onderdeel van een overeenkomst tussen Suriname en Frankrijk, waardoor de troepen samen kunnen optrekken binnen een gebied van 2 kilometer langs elkaars gehele grens.

Ons land doet daar overigens niet veel mee, aangezien ons leger niet goed in staat is om zelfstandig de rivier snel over te steken of zelfs maar dieper het Franse oerwoud in te trekken.

De vermelde samenwerking biedt vooral kansen voor Frankrijk om personen in Suriname, dicht bij de grens, te arresteren en weg te sturen; Suriname maakt niet tot nauwelijks gebruik van dat "recht".

Drugscriminelen

In de gerapporteerde periode werden 57 boten en 107 personen gecontroleerd, met als doel de illegale immigratie te beperken en de instroom van drugs en de illegale goudwinning te bestrijden.

Frans-Guyana verscherpt grenscontrole

Grenscontrole Frans-Guyana
– Langeman Produkties –

De Franse autoriteiten hebben verder aangekondigd dat de operaties zullen doorgaan, met drie patrouilles per week.

Frankrijk treedt hard op tegen onze illegale goudvelden

Volgens de Police Nationale de la Guyane zal de focus van deze patrouilles niet alleen liggen op de controle van mensen en goederen, maar ook op het intensiveren van de strijd tegen illegale activiteiten zoals drugshandel en illegale goudwinning.

Deze acties tonen de inzet van Frankrijk om hun grens te beveiligen en de regionale veiligheid te versterken.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou u in Frans-Guyana willen wonen of werken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!