Volksgezondheid betaalt niet

Article – Volksgezondheid betaalt niet

PARAMARIBO, 12 april 2024 – Ondanks de belofte en toezegging van het ministerie van Volksgezondheid om haar eigen schulden te betalen, blijkt dat ze dat helemaal niet heeft gedaan.

Falen regering

De verantwoordelijke minister (Ramadhin – redactie) heeft gefaald in het nakomen van zijn afspraken met de Medische Zending Primary Health Care (MZ) over het betalen van achterstallige exploitatiekosten.

Openstaande schuld

Het ministerie heeft voor miljoenen aan openstaande schuld bij verschillende vliegmaatschappijen, maar schoof deze eerst in de schoenen van de Mission Aviation Fellowship (MAF) / MZ.

Na druk van buitenaf, stakingen en neerleggingen beloofde minister Ramadhin "de schulden van de MAF / MZ over te nemen en direct af te lossen".

Los van het feit dat de schulden juist waren opgebouwd bij deze organisaties en door zijn eigen ministerie zijn veroorzaakt, blijkt hij nu ook nog eens geen cent betaald te hebben.

Miljoenentekorten

Een voorstel om bijna 10 miljoen beschikbaar te stellen, waardoor schulden bij vliegmaatschappijen konden worden afgelost, is niet uitgewerkt.

Ook blijkt het bedrag helemaal niet op korte termijn beschikbaar te zijn.

Het "spoedig betaalde bedrag" is helemaal niet overgemaakt

Het ministerie beloofde op 19 maart om met een raadsvoorstel te komen om dit bedrag "spoedig vrij te maken" voor de organisatie.

De kosten voor exploitatie van het derde kwartaal van het vorige jaar waren wel betaald, maar bijna een jaar te laat.

Voor dit jaar hebben we de kosten voor het eerste kwartaal van 2024 nog niet ontvangen, terwijl we al in het tweede kwartaal zitten. Men belooft van alles, maar betaalt simpelweg niet.

Maureen Wijngaarde-van Dijk
onderdirecteur MZ

Wijngaarde-van Dijk bekritiseert de aanpak van zowel het ministerie als de regering en benadrukt de essentiële rol van MZ in de gezondheidszorg in het binnenland.

Levensbedreigende situaties

"De achterstanden worden niet snel aangepakt. Geen enkele luchtvaartmaatschappij wil nog op rekening vliegen."

Volksgezondheid betaalt niet

Medische situatie binnenland
– overdreven, maar tekenend –

"Dat belemmert onze dienstverlening verder, waardoor er mensen onnodig kunnen overlijden," aldus Wijngaarde-van Dijk.

De minister belooft van alles te doen, maar draait snel weg

Ze hoopt dat de overheid de middelen voor het eerste kwartaal snel zal overmaken en dringt aan op een doortastender optreden van de regering om de nodige fondsen vrij te maken.

Bron : Farida Jhinkoe / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wordt u wel eens moedeloos van deze ontwikkelingen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!