30% jongeren heeft (soms) doodswens

Article – 30% jongeren heeft (soms) doodswens

PARAMARIBO, 12 april 2024 – Zwaarmoedige gedachten horen bij het proces dat iedereen doorloopt tijdens de pubertijd, maar in ons land is de situatie wel heel dramatisch gesteld; één op de drie jongeren ziet het leven en hun toekomst hier vaak niet meer zitten.

Alarmerend

Een recent gehouden internationaal onderzoek onthult alarmerende cijfers over suïcidale gedachten bij onze jeugd.

In 2022 is door de VN en UNICEF een uitgebreid onderzoek gehouden en deze heeft nu aangetoond dat een derde van de jeugdigen (die hebben deelgenomen aan deze survey – redactie) met suïcidale gedachten rondlopen.

Cruciale momenten in adolescentie wordt totaal genegeerd

In Suriname is totaal geen oog voor deze ontwikkeling, al noemt de verantwoordelijke minister "het resultaat van het onderzoek wel schokkend".

De minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Steven Mac Andrew, beklemtoont de paradoxale situatie rondom jongeren in Suriname.

Onderzoek

Ondanks de vaak herhaalde uitspraak dat jongeren de toekomst zijn, blijven hun mentale gezondheidsproblemen grotendeels onbesproken.

Zoals vermeld heeft een grootschalig onderzoek onlangs onthult dat een derde van de onderzochte jongeren worstelt met suïcidale gedachten.

Dit gegeven wordt door de regering nauwelijks benoemd, maar door de minister wel als "schokkend" beschreven.

Mac Andrew wijst ondanks alles toch op "de inspanningen van zijn ministerie om beleid te ontwikkelen".

Beleid

Het beleid, waarover de bewindsman praat, lost de uitzichtloosheid niet op, maar moet de mentale veerkracht van jongeren wel verhogen.

Dankzij de samenwerking met organisaties zoals UNICEF en het initiatief 'Kenki Denki', wordt er aandacht besteed aan de mentale gezondheid van kinderen op scholen, aldus de topper.

Via Kenki Denki worden jongeren veerkrachtiger gemaakt

Dit programma is een samenwerking tussen de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs, en specifiek gericht op het creëren van een "veilige omgeving voor de jeugd om zich te ontwikkelen".

Wat er wordt bedoeld met "een veilige omgeving", of dit thuis, op school of overal is en hoe de resulaten hiervan worden gemeten, meldde de topper van het ministerie niet.

Danielle Rosario, vertegenwoordiger van het ministerie, benadrukt tegelijkertijd de essentiële, maar vaak genegeerde, behoefte aan mentale gezondheidszorg voor adolescenten (pubers en jeugdigen – redactie).

Stigma doorbreken

Ze pleit voor een maatschappij die openstaat voor deze uitdagingen en het stigma rond mentale gezondheid actief doorbreekt.

Ook zij wist niet aan te geven waarom onze jeugd de toekomst niet ziet zitten en wat er op de lange termijn aan gedaan wordt om onze kinderen mentaal gezond te maken, en te houden.

De minister lost problemen niet op, maar leert ze accepteren

Rosario bevestigt dat het recent gepresenteerde onderzoeksrapport dramatisch is over de staat van het land.

Tegelijk biedt het volgens haar "waardevolle inzichten" voor beleidsmakers en de samenleving om beter te reageren op de mentale noden van jongeren.

30% jongeren heeft (soms) doodswens

Mentale problemen
– voorlichting en acceptatie –

Wat een "goede" reactie is op de gemelde problemen en wat een "slechte" reactie is, werd niet bekend gemaakt.

Ook kon men het beleid niet inhoudelijk beargumenteren of met onderbouwing aangeven wat er nu eigenlijk gedaan werd.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Schrikt u van de cijfers, of begrijpt u ze wel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!