'Klimaat sloopt binnenland'

Article – 'Klimaat sloopt binnenland'

PARAMARIBO, 12 april 2024 – Ons land wordt de laatste jaren geconfronteerd met ernstige droogteperioden terwijl de regering wegkijkt of in slaap gevallen lijkt.

Voedseltekort

Veel van de rivieren in onze binnenlanden zijn momenteel bijna drooggevallen, waardoor er dreigende voedseltekorten ontstaan.

De regering zegt een plan te hebben, maar weet niet wat

Hoewel de regering zegt "elk moment te beginnen met een noodplan", is de hulp niet gestart en blijkt er zelfs helemaal geen plan te zijn. Op het uitdelen van wat plastic zakken met eten na, wat overigens standaard is gezien de naderende verkiezingen.

Droogte

De meeste dorpen in het binnenland zijn afhankelijk van vervoer over water. Vooral in Sipaliwini, het grootste district van ons land, zijn de gevolgen van de droogte het meest voelbaar. Door de droogte is het transport van goederen en personen per boot een uitdaging geworden.

Op sommige plaatsen is het water zo laag dat de korjaal door de modder geduwd moet worden. Een situatie die overigens al eeuwenlang en meerdere keren per jaar plaatsvindt.

De gevolgen van de droogte gaan echter verder dan alleen het binnenland. Ook rijstboeren in het westen (Nw. Nickerie / Nickerie – redactie) maken zich al maanden zorgen over watergebrek tijdens de zaaiperiode.

Brandweer, leger en overheid lijken nergens toe in staat

Ook zorgen bos– en grasbranden voor veel rookoverlast in verschillende delen van het land. De regering zegt "hard op te treden tegen alle problemen", maar doet in de praktijk niets en geft nu weerfenonomeen El Niño de schuld.

Mislukte oogsten

De oogsten op de rijst– en kostgronden zijn door het hele land grotendeels mislukt.

Enkele weken terug hebben verschillende DC's en granmans de overheid wel verzocht om noodhulp, maar deze is toe nu toe uitgebleven.

Regering en overheid spreken elkaar volmondig tegen

Jerry Slijngard, directeur van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding en sprekend namens de regering, meldt desgevraagd dat het nationale rampenplan helemaal niet in werking is gesteld.

Bij navraag blijkt dat er ook helemaal geen concreet en tot in detail uitgewerkt plan klaarligt.

Eduard van Leeuwen, projectcoördinator bij de Surinaamse overheid, spreekt hem echter volledig tegen en meldt op navraag dat de hulp onderweg is en de regering alles tot in de verste uithoeken coördineert.

Geen geld, wel hulp?

Volgens zijn noodplan zullen 17.500 mensen voor de komende drie maanden van voedsel worden voorzien. Dit zal voornamelijk via de lucht gebeuren, alhoewel er geen geld is voor zowel voedsel als vluchten.

Om ruim 15.000 mensen minimaal 12 weken van eten te voorzien zijn zowel tonnen aan geld als voedsel nodig.

De overheid belooft ettelijke tonnen (in geld) aan voedsel

Bedrijven als Gum Air, MAF en Blue Wing Airlines weigeren voor de overheid te werken aangezien deze vele tonnen aan openstaande schuld heeft.

Vooruitzicht

Van Leeuwen benadrukt ook dat er extra controles zijn ingevoerd om zelfverrijking en corruptie te voorkomen, gezien de problemen uit het verleden.

Hij verwacht op korte termijn met de eerste voedselleveringen te starten. Op welke termijn dat dan is en hoe de controles zichtbaar zouden moeten zijn, werd niet beantwoord.

Als het gaat regenen, is het probleem met de droogte voorbij

De meteorologische dienst van Suriname, legt uit dat El Niño een belangrijke rol speelt bij de huidige droogte.

De dienst is optimistisch dat El Niño zal afzwakken, waardoor een normaal regenseizoen kan worden verwacht.

Ook als we helemaal niets doen, komt het dus toch nog vanzelf goed.

Bron : Vishal Sardjoe / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Merkt u iets van de noodhulp?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!