Chinese lening pure zelfmoord

Article – Chinese lening pure zelfmoord

PARAMARIBO, 13 april 2024 – President Chandrikapersad Santokhi heeft vriend (en vijand) verrast met de mededeling dat hij naar China is afgereisd om een compleet nieuwe lening af te sluiten.

Zelfmoordbrug

De officiële reden van zijn bezoek aan China was om de bestaande schuldenlast van – bijkans 1 miljard USD – na jaren van onderhandelen nog wat verder de toekomst in te drukken.

Als land hebben we daar uiteindelijk weinig aan, maar het zou voor nu even wat ademruimte geven.

In plaats van ademruimte, zorgt Chan voor meer verstikking

Dankzij bemiddeling en hulp van het IMF leek China eindelijk akkoord te gaan met deze schuldsanering en zelfs bereid nog wat extra jaren op hun uitstaande geld te wachten.

De beoogde overeenkomst hield wel in dat er flink wat liters toekomstige olie direct hun kant zouden opstromen (voor een periode van 5 tot 10 jaar – redactie).

Officieel ging de minister naar China om schuld af te lossen

De geruchten gaan zelfs, al jaren, dat zowel Zanderij als de Jules Sydneyhaven als "borg" moesten worden ingezet bij China.

Geheime agenda

Maar naar nu blijkt had Chan een geheime agenda waar zelfs het parlement ogenschijnlijk niet van op de hoogte was; namelijk een totaal nieuwe lening van wederom bijna een miljard aan USD.

De reden? Zijn brug.

Naar alle waarschijnlijheid is deze nieuwe noodconstructie om zijn eigen droom te realiseren in het diepste geheim bedacht tijdens zijn bezoek aan Guyana, enkele weken terug.

Public-private partnership

Naar goed Surinaams gebruik is er tijdens en na dat bezoek op geen enkele manier openheid van zaken gegeven wat de gemaakte (en afgehaakte) afspraken betreft.

Wel werd vermeld dat de brug "gratis" (via een PPP-constructie – redactie) gerealiseerd zou worden bij een Nederlands, of twee Chinese bedrijven.

PPP
private financiering

Over een nieuwe lening, de onwil van betrokken aannemers om voor zijn karretje gespannen te worden en het feit dat niemand de brug nog lijkt te zien zitten, werd niet gepraat.

Naar nu blijkt had Santokhi een tweede, geheime agenda

Niemand, zelfs Guyana, lijkt de brug nog te willen hebben maar Santokhi zet door en vraagt nu een enorme lening aan bij China om deze droom te realiseren.

Chinese lening pure zelfmoord

Een idyllische brug
– met dodelijke afloop –

Eerst was het verhaal dat de brug met regulier geleend geld betaald zou worden, maar niemand bleek interesse te hebben om het megalomane project te financieren.

Nurmohammed beloofde dat de brug volledig gratis zou zijn

Daarna verzekerde Nurmohammed dat de brug volledig gratis gebouwd zou worden, omdat de bouwers alle kosten op zich zouden nemen, in ruil voor de opbrengst van 50 jaar lang tolheffingen en belastingen.

Nu blijkt dat ook daar geen enkele ondernemer heil in ziet, is een nieuw plan bedacht.

Nieuwe monsterlening

Suriname leent (samen met Guyana) bijna een miljard extra bij China, die de brug vervolgens zelf mag bouwen.

Een nieuwe lening is het slechtste dat ons nu kan overkomen

China is spekkoper bij deze constructie, omdat zij niet alleen een flinke rente op het geleende geld ontvangt, maar ook de brug mag bouwen waardoor hun eigen geld – met flinke winst – weer terugvloeit in de eigen staatskas.

Guyana heeft een beetje voordeel hierbij omdat zij uiteindelijk een brug krijgen en deze, dankzij de bloeiende economie, ook nog wel kunnen afbetalen.

Suriname is de grote verliezer aangezien we de nieuwe lening helemaal niet kunnen dragen en eigenlijk geen economisch voordeel hebben aan een brug die een bijna failliet land verbind met een buur die daar nauwelijks op zit te wachten.

Diepste geheim

Het kan niet anders of deze nieuwe lening is in het diepste geheim besproken en voorbereid, omdat zowel DNA als de pers er totaal niet van op de hoogte waren.

Bussiness as usual?

De Communicatiedienst Suriname (CDS) doet het nu voorkomen alsof de nieuwe, gigantische schuldenberg de normaalste zaak van de wereld is.

Ook wordt er gecommuniceerd dat de nieuwe lening altijd al het plan was van de enorme delegatie waarmee Chan naar China was afgereisd.

Diverse media, journalisten en parlementariërs wisten echter van niets en bleven met stomheid verslagen in Suriname achter.

De openstaande schuld van Suriname bij China zal, als de lening voor de brug doorgaat, de anderhalfmiljard USD ($ 1.500.000.000,-) ruimschoots passeren en de vraag is wat zowel het IMF als onze bevolking daarvan vinden.

Die laatste moet hoe dan ook de lening terugbetalen, wat voor mooie praatjes de CDS ook gaat houden en los van alle zalvende woorden uit het verre Oosten.

Niemand is nog bereikbaar of kan aanvullende uitleg geven

Of de bestaande schuld van "800 miljoen-plus USD" inmiddels wel succesvol op de langere termijn is vooruit geschoven, wist de Communicatiedienst overigens niet te melden.

Die zijn massaal naar China afgereisd en dit weekend niet bereikbaar.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Steunt u deze nieuwe lening?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!