China investeert landen kapot

Article – China investeert landen kapot

PARAMARIBO, 14 april 2024 – Het lijkt een tegenstrijdigheid, maar Sri Lanka is het levende bewijs; teveel investeren kan je land volledig slopen. Met dank aan China.

Slecht voorbeeld

Op school leer je dat elke investering in je economie feitelijk goed is, dus hoe kan het zijn dat de talloze investeringen van China een land toch failliet kunnen maken?

Suriname kan zich van haar eigen ondergang behoeden door geen nieuwe leningen bij China af te sluiten en geen nieuwe investeringen toe te staan.

Daarbij is het vooral goed om te kijken naar wat er bij andere landen gebeurde, zoals Sri Lanka.

China's toenemende investeringen in Sri Lanka, waaronder een olieproject van meerdere miljarden dollars eind vorig jaar, werpen een groot vraagteken op over dit land.

Zelfs nu het probeert zijn torenhoge schulden te herstructureren en te herstellen van zijn ergste economische crisis als onafhankelijke natie (voorheen behoorden ze tot Engeland – redactie).

Hoeveel invloed heeft Beijing over het eiland?

Terwijl Beijing blijft investeren, sterft Sri Lanka totaal af

China is de grootste schuldeiser van Sri Lanka, dat in 2022 het eerste Aziatische land werd dat in nog geen twintig jaar tijd, door toedoen van Beijing, technisch failliet werd verklaard.

Bruggen

Chinese leningen hebben een reeks grote infrastructuurprojecten gefinancierd, waaronder snelwegen, bruggen, een luchthaven en een haven in het land.

De schuld van Sri Lanka is sinds 2009 gestegen, toen de regering begon met het lenen in een poging om de infrastructuur van het land te verbeteren.

Als deelnemer aan China's enorme "Belt and Road Initiative" (een strategie van China om haar handel en macht te vergroten via leningen – redactie) is Sri Lanka door critici vaak afgeschilderd als naïef slachtoffers van de vermeende Chinese 'schuldval'.

De situatie van Sri Lanka lijkt exact op die van Suriname

Het land zou zijn verleid tot het accepteren van onhoudbare leningen voor infrastructuurprojecten, waardoor Beijing strategische en zelfs militaire invloed kan uitoefenen door activa in beslag te nemen tijdens de financiële nood die nu in het land heerst.

China heeft herhaaldelijk beweringen ontkend dat het een schuldval opereert (het bewust uitzetten van een "val" vol schulden in de hoop dat het land er in trapt – redactie).

We hebben nooit iemand gedwongen om geld te lenen of een land geforceerd om schulden te accepteren.

We koppelen geen politieke voorwaarden aan de leenovereenkomsten en zoeken geen politiek eigenbelang.

Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken
woordvoerder

Terwijl China nu aan de ene kant bereid zegt te zijn om Sri Lanka's schuld van $ 36,5 miljard te herstructureren, breidt het ook directe investeringen in het land uit.

En daarmee hun schuldberg.

China forceert nieuwe leningen om zo macht te vergroten

Eind november keurde Sri Lanka bijvoorbeeld het voorstel van een Chinese staatsoliebedrijf goed om in eigen land een raffinaderij van $4,5 miljard te bouwen.

De goedkeuring kwam nadat een legitieme grondstoffenhandelaar, de enige andere genomineerde bieder, zich terugtrok omdat de investering totaal onverantwoord zou zijn.

Amerika en India

India en de VS zijn al begonnen met het tegengaan van de Chinese invloed, maar Suriname lijkt er doofstom voor te zijn.

Begin november 2023 kondigde de VS aan dat het – tegen goede voorwaarden – rond de $550 miljoen zou lenen voor de ontwikkeling van een containerterminal in Sri Lanka, geëxploiteerd door de Indiase tycoon Gautam Adani.

Ganeshan Wignaraja, senior fellow bij het Overseas Development Institute in Londen, zei dat de schuldencrisis van 2022 het energieprobleem van Sri Lanka – en het gebrek aan haalbare buitenlandse valuta – ongekend wreed heeft blootgelegd.

"Buitenlandse investeringen door China in hun aardolieraffinage kunnen een middel zijn om de energieveiligheid in Sri Lanka te verbeteren."

"Voorwaarde is wel dat de energiemarkt openstaat voor alle investeerders en een sterk concurrentiebeleid wordt aangenomen," zegt Wignaraja.

China investeert dusdanig dat het land verlies gaat draaien

"Maar door de invloed en inmenging van China kan Sri Lanka enorm kwetsbaar zijn voor problemen van een privaat monopolie."

China investeert landen kapot

Olieraffinaderij Sri Lanka
– dodelijke investering –

"Dat heeft hogere brandstofprijzen en variabele brandstofvoorziening in het land als gevolg," voegt hij toe.

Volgens critici blijft het twijfelachtig of Chinese investeringen helpen of juist bewust hinderen bij het bereiken van de doelstellingen die Sri Lanka zichzelf heeft opgelegd.

Geheime agenda's

"Chinese investeerders hebben altijd hun eigen motivaties en risicopercepties om commerciële doelen te bereiken die niet in lijn zijn met de nationale agenda van het getroffen land."

"De onmogelijkheid van de centrale regering om commercieel gemotiveerde partijen en projecten te managen, zorgen er voor dat hun eigen strategische ambities feitelijk onhaalbaar zijn," besluit de econoom.

China heeft altijd eigen agenda's en verborgen belangen

Ondertussen gaat het proces van herstructurering van de schulden van Sri Lanka door.

Terwijl eind november in principe een akkoord werd bereikt met een groep van 14 schuldeisers – China weigerde hieraan deel te nemen – is een deal met externe, private schuldeisers nog steeds hangende.

Kannibalisme

In gevallen waarin leners, zoals Sri Lanka en Suriname, moeite hebben om hun leningen terug te betalen, is Beijing begonnen zichzelf te "uit te betalen" door dollars en euro's uit de nationale kasreserves terug te trekken.

China betaalt zichzelf door het land van binnenuit op te eten

Verder verplicht China op zo'n moment om financieel in nood verkerende landen te verplichten deze leeggetrokken rekeningen weer aan te vullen, in ruil voor "versoepeling" van de aflossingsvoorwaarden.

Waarschuwing

China's eetlust voor investeringen in landen als Suriname is de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Wereldwijd wordt er gewaarschuwd niet blind zaken te doen met China en niet te denken dat zij er zijn om jou te helpen.

Door veel te lenen heb je uiteindelijk alleen maar verliezers

Er zijn geen winnaars in een situatie voor schulden en leningen. Dit omdat de schuldenaar (Suriname – redactie) gevangen is gemaakt met onhoudbare schulden.

Tegelijk blijft de schuldeiser (China – redactie) achter met verloren investeringen.

Behalve als er onder de tafel met borg is betaald, zoals infrastructuur, grond en toekomstige opbrengsten uit olie.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is onze regering te naïef wat China betreft?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!