Parkeergarage : 'UNESCO zit fout'

Article – Parkeergarage : 'UNESCO zit fout'

PARAMARIBO, 15 april 2024 – Naar goed Surinaams gebruik is niet de overtreder fout, maar de instantie die de overtreding heeft geconstateerd.

Illegaal

In dit geval gaat het om de semi-illegale parkeergarage bij het Spanhoek Hotel dat niet alleen bepaalde documenten mist, maar ook nog eens veel te hoog wordt gebouwd.

Volgens de ondernemer weet de UNESCO nergens van

De uitvoerder zit in dezelfde hoek als de aannemer rondom het beruchte, nieuwe, politiegebouw en de "verboden" DNA-zaal.

Parkeergarage : 'UNESCO zit fout'

Nieuwe parkeergarage
– in het historisch centrum –

Zijn conclusie? A no mi, zeur niet, want de UNESCO is zelf gewoon fout bezig en wij doen alles goed.

Foute gegevens

Volgens de hotelier – tevens uitbater van de garage – Yogh zou de UNESCO dus simpelweg niet de juiste gegevens hebben gebruikt, bij het plaatsen van kanttekeningen op de bouw van zijn parkeergarage.

Het hotel zou zelf nog veel hoger zijn, dus 'probleem no de'

Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) had echter eerder zelf ook al alarm geslagen over het feit dat Yogh Hotel bezig was een gigantisch gebouw te bouwen van meer dan 30 meter hoog met 10 niveaus als parkeerruimte.

Yogh N.V. zegt nu bij de indiening van de bouwplannen aangegeven te hebben dat het slechts om een 8 verdiepingen tellende parkeergarage van ongeveer 25 meter hoog gaat.

De SGES reageerde daar snel op door te stellen dat het ontwerp van het gebouw bij het Werelderfgoed Centrum met hele andere cijfers is ingediend.

Volgens hun advies zou het ontwerp een negatieve impact hebben op de universele waarde van de erfgoedsite, aangezien de parkeergarage vele malen hoger zou zijn dan de omliggende gebouwen.

Niets aan de hand

Yogh weerlegt dit door te stellen dat hun hotel juist hoger wordt dan de voorgestelde parkeergarage en er "dus niets aan de hand is".

Parkeergarage : 'UNESCO zit fout'

Laag op laag stapelen
– how high can you go –

De ondernemer benadrukt dat er geen sprake is van een illegaal bouwwerk, aangezien ze een aanvraag voor een bouwvergunning hebben ingediend voor een parkeergarage met 8 lagen.

Winstberekening

Volgens de voorschriften moet de garage echter nog eens 2 tot 3 lagen lager zijn dan nu voorgesteld, maar Yogh stelt dat dit zijn winst in de weg zou zitten.

Het hotel heeft aangegeven dat de "return on investment" pas na 15 jaar haalbaar is, mits de parkeerhaven full-time 280 voertuigen kan accommoderen.

Al met al wijst nu iedereen naar elkaar, en verwijten de diverse instantanties dat "de ander" niets weet, verkeerde cijfers gebruikt of het businessplan in de weg zit.

Het ministerie, UNESCO en de aannemer wijzen naar elkaar

Yogh heeft beloofd "in nauwe samenwerking met het ministerie van Openbare Werken" en minister Nurmohammed een oplossing te zoeken voor de ontstane situatie.

Bron : Dian Rahardjo-Widodo / Suriname Nieuws / beeld (impressie) Langeman


— UW MENING —

Moet die garage er komen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!