GBB loopt achter feiten aan

Article – GBB loopt achter feiten aan

PARAMARIBO, 15 april 2024 – Wat professor Sieuwnath Naipal al 10 jaar wist, is het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) nu ook helder gemaakt; mangrovebossen kunnen effectief zijn tegen het wassende water.

Mangrove

Het mangroveproject van Naipal heeft jaren gedraaid, kreeg nooit serieus aandacht van de regering en is onlangs, vanwege sterk stijgend water, volledig vernietigd.

Al het geld dat Europa hier in heeft geïnvesteerd is, samen met een aantal boten en ander materiaal, verdwenen.

EU geeft geld voor een cursus waar niemand wat mee doet

Toch is de EU zo "gek" om geld te blijven pompen in voorlichting over mangrove voor ons land, wat resulteerde in een onlangs gehouden seminar voor het door corruptie en fraude geplaagde ministerie van GBB.

Seminair

Het ministerie heeft dus onlangs weer eens een "belangrijk seminar" georganiseerd, betaald uit het Europese "GCCA+ fase 2-project".

Bijeenkomst

Zoals vermeld ging het over de bescherming van de mangrovebossen in ons land, iets waar Naipal zich al jaren tevergeefs hard voor heeft gemaakt.

Het project is bedacht, samengesteld en betaald dankzij de financiële steun van zowel de Europese Unie als het United Nations Development Programme (UNDP Suriname).

Mangrovebossen
behoud en bescherming

Er waren vertegenwoordigers van het parlement aanwezig, verschillende ministeries, districtscommissariaten, NGO's, toppers, stakeholders, geïnteresseerden en belanghebbenden.

Tientallen mensen bespraken een project dat er niet is

Zij bespraken de onderzoeksresultaten betreffende de huidige toestand van de mangrovebossen en voerden discussies over hun toekomst.

GBB loopt achter feiten aan

Pratende toppers
– behoud van mangrove –

Veel resultaten waren er overigens niet, gezien de slechte situatie waarin onze bossen zich bevinden en het feit dat er niet tot nauwelijks serieus onderzoek naar wordt gedaan.

Kernpunten en uitdagingen

De (gedeeltelijke) wettelijke bescherming van de mangrovebossen langs onze kust werden ook belicht. Net als de mogelijkheden om de bestaande wet– en regelgeving aan te scherpen ter verdere bescherming van deze gebieden.

Er is oeverloos lang gepraat, maar niets gedaan

Wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door SBB en CELOS, leverde nieuwe inzichten op over onder meer koolstofopslag, kustdynamiek en veranderingen in de mangrovedekking over tijd.

GBB loopt achter feiten aan

Mangrovebossen
– essentieel voor kustbehoud –

De aanwezigen bespraken ook belangrijke uitdagingen zoals het duidelijk definiëren van de rollen van betrokken partijen, capaciteitsopbouw en juridische vraagstukken.

Samenwerking

Er werd op het eind van de bijeenkomst ook benadrukt dat door verbeterde samenwerking en beleidsontwikkeling deze waardevolle ecosystemen effectiever zouden kunnen worden beheerd en beschermd.

De conclusie was dat er heel veel mogelijk is

Voortzetting van de onderzoeksprojecten, gericht op mangrovebehoud, werd tenslotte als cruciaal gezien voor de toekomstige duurzaamheid van deze bossen.

Maar dat is een open deur, en die zijn in de mangrovebossen niet aanwezig.

Bron : Iwan Dompig / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Had het project van Naipal omarmd moeten worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!