Onderhandelingen China mislukt?

Article – Onderhandelingen China mislukt?

PARAMARIBO, 15 april 2024 – Zoals het er nu naar uit ziet, zijn alle onderhandelingen met China over het herschikken van onze schuld mislukt. De pogingen van president Santokhi om een extra zware, nieuwe lening aan te gaan, lijken wel kans van slagen te hebben.

Niet transparant

De situatie rondom de exacte schuldpositie van ons land is, zoals standaard de afgelopen jaren, zeer onduidelijk en totaal niet transparant.

Eerder beweerde minister Ramdin nog dat we al minimaal 1 miljard USD succesvol zouden hebben afgelost, maar dat bleek achteraf niet waar te zijn.

Ook de sanering met de schuld aan China, van bijkans 800 miljoen USD, zou "in kannen en kruiken zitten", al dreigt deze lening nu extra hard in ons gezicht terug te komen.

De Communicatiedienst Suriname is niet bereikbaar, ministeries geven geen antwoord en financiële experts zijn er niet, of momenteel op rondreis door China.

Niemand weet, of wil zeggen, wat de exacte situatie nu is

De berichtgeving moet dus genomen worden met een slag om de arm, maar dat het weinig rooskleurig is, wordt langzaam wel steeds duidelijker.

Onderhandelen

Na meer dan drie jaar van intensieve onderhandelingen lijkt het er dus op dat Suriname er niet in geslaagd is om overeenstemming te bereiken met China, over het herschikken van onze schulden.

Onderhandelingen China mislukt?

Onderhandelingen China
– onduidelijke uitkomst –

De schuld, die meer dan 750 miljoen USD bedraagt, blijft daarmee een extreem zware last voor ons land.

Een Surinaamse delegatie, geleid door president Chan Santokhi, heeft afgelopen weekend China bezocht om te onderhandelen, maar tot op heden heeft dit geen oplossing opgeleverd.

Wel kreeg hij een gratis boek, een rondleiding door een museum en een ticket voor de beroemde Chinese Muur.

In oktober 2023 bracht China een tegenbod uit voor de herschikking van de schuld, maar dat bleek voor ons niet haalbaar. Nu lijkt het er op dat onze onderhandelingen dermate slecht van opzet waren dat China helemaal niet meer akkoord is gegaan met wel voorstel dan ook.

Geen commentaar

De Surinaamse autoriteiten hebben nog geen officiële mededelingen gedaan over de actuele stand van zaken met betrekking tot deze schuld.

De groep communicatiespecialisten zegt helemaal niets

Chandrika heeft wel bijna tien communicatiemedewerkers meegenomen op zijn reis, maar ook die zijn niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws hierover wordt gedeeld zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Had u dit zien aankomen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!