China-tour groot fiasco

Article – China-tour groot fiasco

PARAMARIBO, 16 april 2024 – Het langdurig verblijf van een enorme Surinaamse delegatie in China, onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi, lijkt volledig mislukt.

Vakantiekiekjes

Alhoewel het officiële gedeelte van de reis nog geen dag duurde, en de ontmoeting met Chinese hoogwaardigheidsbekleders minder dan een uur in beslag namen, zijn er toch 24 man / vrouw voor ruim een week naar het Aziatische land afgereisd.

Op wat verplichte fotomomenten na (Chan bij de Chinese muur, Chan met een boek, Chan op een discutabel plein) blijft het angstaanjagend stil vanuit de Communicatiedienst Suriname en horen we helemaal niets meer van de mensen en ontwikkelingen daar.

Reis aan China
officieel staatsbezoek

Duidelijk is wel dat ons land een enorm gezichtsverlies heeft geleden door te denken dat de sanering van een enorme schuld geregeld zou zijn, maar dat dit bij aankomst helemaal niet zo bleek te zijn.

Tegenstrijdige berichten

Eerder deze week kwam de vrij onverwachtse mededeling dat China niet willing was om onze enorme schuld (exacte cijfers zijn onbekend, maar variëren van 500 tot ruim 750 miljoen USD – redactie) nog verder voor zich uit te schuiven.

Iets later meldde minister Ramdin dat dit bericht "onzinnig was en puur opruiing door derden" aangezien – op de ondertekening na – alles zou zijn geregeld.

Alhoewel meerdere en onafhankelijke personen in zowel Suriname als China de berichtgeving hadden bevestigd, bleef de minister bij zijn standpunt dat het om fake news ging.

China-tour groot fiasco

Chinese droom van Chan
– keihard uit elkaar gespat –

Weer een dag later bevestigde China echter dat de status van de lening niet was veranderd; het bestaande contract moest eerst nog maar eens worden omgezet, daarna technisch goed afgerond om tenslotte een politiek akkoord te krijgen.

Dat is een logische volgorde, maar die status hadden de onderhandelingen ook al vóór het vertrek naar China. Waarom zowel Santokhi als Ramdin dan toch zijn afgereisd is een groot vraagteken.

Onder leiding van Chan leidt ons land groot gezichtsverlies

Dat China de schuld, zeker op korte termijn, weigert te herstructureren is niet alleen slecht nieuws voor het thuisfront, maar ook een diplomatieke afgang.

De belangrijkste reden voor Santokhi om op reis te gaan was immers de toegezegde herschikking van bijkans 750 miljoen USD aan schuld. Hij beloofde, vlak voor vertrek, bij monde van minister Ramdin nogmaals dat "alleen de handtekening nog maar vereist was" en dat daarna de schuldkwestie voor jaren zou zijn opgelost.

Geheime agenda?

Inmiddels lijkt het er toch sterk op dat China nooit voornemens was om ons hiermee echt tegemoet te komen en bleek Chan zelfs nog een geheime agenda het blauwe KLM-vliegtuig in gesmokkeld te hebben.

Namelijk de aanvraag voor een nieuwe schuld (voor de bouw van "de brug" – redactie), 2x zo groot als de reeds bestaande. Een ontwikkeling waar zowel het parlement als de rest van de regering niet van op de hoogte was.

De president komt terug met een schuld die nu 2x zo hoog is

Met die nieuwe lening lijkt China een stuk minder moeite te hebben; het is immers in hun belang, en passend in het beleid, om een land min of meer aan de bedelstaf te brengen en zo afhankelijker te maken van hun eigen systeem.

Ander perspectief

Alhoewel er een klein leger aan beveiligers, cameramensen en communicatiespecialisten met de president zou zijn meegereisd, horen we sinds dit weekend niet zo veel meer van de delegatie.

Wie echter de moeite neemt om de Chinese berichtgeving over het bezoek te lezen, komt tot een ontluisterende conclusie; ons land wordt nauwelijks serieus genomen, Chandrika beaamt ter lande dat Suriname niet zonder China kan en China zelf weet niet eens goed wie we zijn.

Vanuit Chinees perspectief is duidelijk dat men met ons solt

Zo wordt ons land in een Chinees persbericht, vanwege een eerdere ontmoeting, op één hoop gegooid met landen als Zuid-Afrika, Pakistan en Nigeria.

China-tour groot fiasco

Suriname in China
– bron : xinhua.net (en) –

Waar die laatste drie landen nog iets te melden hebben, wordt Suriname alleen maar geciteerd als willig slachtoffer om de beruchte One China policy te ondersteunen (in ruil voor hernieuwde schulden – redactie).

Politie(k)

Tijdens zijn ontmoeting met de Surinaamse minister van Justitie en Politie (Kenneth Amoksi) benadrukte Wang (een Chinees politicus) dat de ondersteuning van hun "één-China-principe" door Suriname zeer belangrijk was.

In ruil daarvoor beloofde hij Suriname te helpen bij de "financiële uitdagingen". Via het vergroten van hun invloed op de "wederzijdse wetshandhaving" hoopt China op nieuwe kansen in deze strategische samenwerkingspartner (Suriname – redactie).

Xinhua.net
persbericht

Wie verder leest op site van de Chinese pers, komt ook uitspraken tegen van president Santokhi die onze landelijke media niet tot nauwelijks hebben gehaald.

SurAfrika

De meest in het oog springende uitspraak van ons staatshoofd is dat "Suriname niet zonder China kan en China de belangrijkste partner is voor de toekomst van ons land".

Los van het feit dat dit een weinig zelfstandig uitgangspunt is voor de zo geroemde "holistische, bilaterale overleggen op gelijkwaardig niveau", valt nog iets anders op.

Volgens China ligt Suriname blijkbaar ergens in Afrika

Het officiële persorgaan van de Chinese staat plaatst het interview met Santokhi namelijk in de online rubriek "Afrika".

Tot overmaat van ramp oogt het portret van onze president ook nog eens weinig flatteus. Buik en handen zitten ongemakkelijk in de weg en de bolling van diens stropdas rondom de bere is net iets te nadrukkelijk aanwezig.

China-tour groot fiasco

Chinees interview
– bron : xinhua.net (en) –

Begin dit jaar, toen de trip van Santokhi naar China werd voorbereid, bleek China ook al hele andere bedoelingen te hebben "dan ons te helpen".

Mexico

Een persbericht van januari 2024 citeert een Chinees diplomaat vanuit nota bene Mexico die via deze standplaats de Chinese regering adviseert over "de kansen die Suriname biedt".

Vanuit Mexico adviseert men over onze "bruikbaarheid"

Dat iemand uit Mexico (stad) China advies geeft over de mogelijkheden die Suriname biedt aan China, geeft wel aan dat onze diplomaten iets te veel met zich laten spelen en blijkbaar geen zicht hebben op wat er internationaal speelt.

China-tour groot fiasco

China, via Mexico, over Suriname
– bron : xinhua.net (en) –

Meer recente ontwikkelingen, zoals het zonne-energieproject uit China, laten vanuit Chinees oogpunt dan ook mooi zien waar de belangen voor ons land echt liggen.

Suriname weet nu hoe de dingen hier werken, dat is goed

China ziet het vooral als een strategische stap om de invloed in de Caraïbische regio te vergroten, terwijl ons land zich rijk waant met "gratis" energie.

Solarproject

Wij (China – redactie) denken dat het voor hen (Suriname) een hele goede gelegenheid is om te zien hoe dingen in China werken.

Ze hebben goed meegekregen welke lessen het land kan leren en welk van onze ervaringen in Suriname kunnen worden geïmplementeerd.

PowerChina
Power Construction Corporation

Ook minister David Abiamofo (Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen) wordt nog aangehaald in het Chinese persbericht.

Hij geeft aan dat ons binnenland grotendeels draait op diesel en dat het mooi zou zijn als de regering een deal weet te sluiten met China, zodat men minder afhankelijk wordt van de regering in Paramaribo.

Abiamofo wordt geciteerd als minister onder de NDP

Saillant detail is echter dat het nu al geroemde contract (met China, over de zonne-energie – redactie) helemaal niet door de huidige regering blijkt te zijn ontwikkeld, maar door de vorige.

China-tour groot fiasco

Chinese drukpers
– weinig positief voor Suriname –

"To meet the urgent needs of the Surinamese people, PowerChina signed a contract with Suriname's Ministry of Natural Resources in September 2019 for the first phase of a microgrid photovoltaic project in the villages of Goejaba and Pikin Slee," aldus het communicé.

Geen idee

Overigens hoeft Chandrika zich dus niet echt zorgen te maken dat alles persoonlijk op, of tegen hem gericht is.

China weet blijkbaar niet eens in welk deel van de wereld ons land ligt en verwart in de persberichten op gezette tijden de NDP-regering met de huidige.

China ruikt vooral eigen kansen in een land dat weinig kan

Dat is voor een groot land als China nog wel overkomelijk, maar voor een klein en kwetsbaar land als de onze een blunder van jewelste.

Bron : Dian Rahardjo-Widodo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft de trip opgeleverd wat u had verwacht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!