Visdump te Boxel

Article – Visdump te Boxel

PARAMARIBO, 16 april 2024 – In de buurt van het dorp Boxel, bekend om zijn prachtige vislocaties, vindt een zorgwekkende ontwikkeling plaats; het massaal dumpen van dode vis.

Zee trapoen

Een lokale visliefhebber merkte op dat de oevers van de Surinamerivier bezaaid lagen met dode vissen, voornamelijk van de soort zee tarpoen, in ons land ook wel bekend als trapoen.

Visdump te Boxel

Dode vissen
– de oevers rond Boxel –

Het weggooien van de vissen lijkt direct gelinkt te zijn aan de activiteiten van een nabijgelegen Indonesisch visbedrijf.

Volgens een gesprek met een werknemer van dit bedrijf is de oorzaak van deze massale vissterfte het dumpen van overtollige vangst, terug in de rivier.

Dit toch wel roekeloos gedrag heeft niet alleen een directe impact op het milieu, maar is ook een flinke verspilling van potentieel voedsel dat anders aan de lokale gemeenschap gegeven kon worden.

Het verspillen van vis, vooral van een grote soort als de zee tarpoen, is niet alleen een ecologisch probleem, maar ook een sociaal dillema.

Voedselverspilling

Velen in ons land zeggen immers nauwelijks eten, of niet genoeg geld hiervoor te hebben.

Volgens de visser, die poolshoogte ging nemen, is een striktere regelgeving en controle op de activiteiten van visbedrijven dus hard nodig.

Bovendien benadrukt het voorval de dringende behoefte aan bewustwording en educatie over de impact van dergelijke praktijken op de lokale ecosystemen en bevolking.

Veel bedrijven lijken zich niet bewust van hun eigen gedrag

Het beschermen van de Surinamerivier – en zijn biodiversiteit – zou in de ogen van de ooggetuige (de visser in kwestie – redactie) een prioriteit moeten zijn voor de gezonde toekomst van ons land.

Opmerking : dit artikel is door een vaste lezer ingezonden via de nieuwstip optie, rechts van het kopje Ala Sani

Als u zelf iets nieuwswaardig meemaakt, kunt u zelf ook zo'n bericht achterlaten, waarna deze (anoniem) wordt gepubliceerd.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Reshma Soekhlal / Suriname Nieuws / beeld (impressie) Langeman


— UW MENING —

Snapt u dat bedrijven eten verspillen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!