Liegt Ramdin?

Article – Liegt Ramdin?

PARAMARIBO, 17 april 2024 – Is de schuld met China nu voor langere termijn gladgestreken, of niet? Ramdin zegt van wel, anderen menen van niet. Liegt Ramdin? Dat is de vraag.

Schuld

Zoals genoegzaam bekend heeft ons land een immense schuld bij China die, bij onze interne boekhouding varieert van zeker 500 tot wel 750 miljoen USD.

Niemand kan exact zeggen wat het bedrag nu is, en dat zegt daarmee eigenlijk al genoeg.

In het slechtste geval is de schuld 30.000.000.000,– SRD

Om de schuld in perspectief te zetten, bij de huidige koers is dat naar boven afgerond 30.000.000.000,– SRD (30 miljard).

Ga er maar aan staan.

Volgens zowel president Santokhi als minister Ramdin is er, met steun van het IMF, jaren hard gewerkt om de schuld op de nog langere termijn voor ons uit te schuiven. Met andere woorden, om simpelweg niet te hoeven betalen.

Overeenkomst

Begin deze week was het dan zo ver en zou de overeenkomst met een handtekening van beide partijen feestelijk beklonken worden.

Chan was er zelfs speciaal voor naar China afgereisd, want om zo een bedrag te besparen mogen er natuurlijk ook wel wat kosten tegenover staan.

Op wat vakantiefoto's na komt Chan terug met lege handen

Terwijl de president de ene na de andere foto, via de Communicatiedienst Suriname, naar onze landelijke kranten stuurde, bleef het van Chinese kant echter angstvallig stil.

Vuurpijl

Er zou helemaal geen overeenkomst zijn, er viel niets te ondertekenen en als klap op de vuurpijl bleek de president juist te zijn afgereisd om de schuld flink te vergroten.

Hij wil nu eenmaal een brug en aangezien Guyana het kan betalen, maar hij niet moet er weer wat geleend worden.

Op het moment dat China, tussen de regels door, bevestigde dat er inderdaad geen overeenkomst was bereikt wat betreft de oude schuld, reageerde minister Ramdin furieus.

Volgens Ramdin was er veel bereikt en de rest was leugen

Men zou liegen, het was fake news, er zou wel een overeenkomst zijn en alle media zijn slecht, behalve de Communicatiedienst Suriname.

Tenminste, daar kwam het min of meer op neer.

Wie de Chinese media er echter op na slaat, kan niet anders dan concluderen dat er inderdaad geen overeenkomst is gesloten.

Liegt Ramdin?

De enige bereikte overeenkomst
– uitbreiding Chinese invloed –

Sterker; er is helemaal niets bereikt, behalve de toezegging vanuit Suriname dat ons land zich nog stricter gaat houden aan de Belt and Road politiek van China.

Belt and Road Initiative

De term Nieuwe Zijderoute verwijst naar een ontwikkelingsstrategie van de Chinese overheid, gericht op de samenwerking tussen hun eigen land en diverse ontwikkelingslanden in voornamelijk Afrika en Zuid-Amerika.

De formele Engelse benaming van het initiatief was aanvankelijk One Belt, One Road, maar werd later gewijzigd naar het huidige Belt and Road Initiative.

Wikipedia
de vrije encyclopedie

Ramdin hield echter voet bij stuk en bleef beweren, zonder bevestiging van de Chinese overheid zelf, dat dankzij Chan en hem de schuld toch echt beklonken was.

Goedkeuring

Wel was het zo dat de (principe-)akkoord nog even moest worden goedgekeurd, door de politiek heen geloosd en tenslotte door beide partijen ondertekend, maar dat zou puur een formele kwestie zijn.

Onder de streep is er dus nog helemaal niets bereikt en lijkt Ramdin te willen verbloemen dat de huidige status van de schuld precies gelijk is aan die van maanden terug.

Suriname hoopt tegen medio december 2023 een overeenkomst met China te bereiken over het uitstellen van de (rente-)betalingen op zijn schuld na 2024, vertelde de minister van Buitenlandse Zaken (Albert Ramdin – redactie) aan persbureau Reuters.

Het land wil voorkomen dat de rentebetalingen in de toekomst oplopen, nadat Suriname – samen met Zambia – als enige land ter wereld in gebreke bleef met zijn staatsobligaties.

Suriname en China hebben de bilaterale schuldonderhandelingen technisch besproken en zijn, op de goedkeuring en ondertekening na, zeer dicht bij een deal, zei Albert Ramdin in een interview in Beijing.

Interview Ramdin in China
ANP / 8 november 2023

Wie bovenstaande quotes, afkomstig uit een ANP interview met Ramdin in november 2023, goed leest, ziet dat exact hetzelfde wordt gezegd als begin deze week.

Er ligt blijkbaar een principeakkoord, maar China ligt daar weer dwars bovenop en dus wordt er niets getekend.

Ramdin meldde november vorig jaar nog meer aan het ANP.

Op technisch niveau heeft de China op papier gezet wat hun maximaal haalbare bod is.

Dat is allemaal gebaseerd op wat de regels en procedures van de banken ons toelaten.

En daarom ben ik hier (in China, november 2023 – redactie) om hen te overtuigen dat het tijd is om de overeenkomst naar een hoger niveau te tillen en volgend jaar te ondertekenen.

Albert Ramdin
minister

Vlak voor vertrek herhaalde zoals Ramdin als Chan bovenstaande boodschap.

Inmiddels zou dus alles geregeld zijn met China en was de overeenkomst "naar het hogere niveau getild", zodat deze door president Chandrikapersad persoonlijk kon worden ondertekend.

Wie schetst dan ook de internationale verbazing toen na aankomst in China bleek dat er wederom niets getekend ging worden?

Liegt Ramdin?

Verklaring Ramdin 2023
– hetzelfde als later en nu –

Ramdin probeerde de schade van het uitgelekte persbericht nog te beperken door te stellen dat "na het bereiken van technisch akkoord alleen de handtekeningen nodig waren", maar datzelfde verhaal had hij in november 2023 en onlangs voor vertrek naar China ook al opgehangen.

Handtekening

De conclusie kan dus niet anders zijn dat men willens en wetens is afgereisd, wetende dat er geen enkele handtekening gezet ging worden.

Vooraf wist de delegatie dat er niet getekend ging worden

Wellicht op de handtekening van de Chinese president Xi Jinping na.

Die heeft het persoonlijke fotoboek van Chan ongetwijfeld voorzien van een mooi en persoonlijk voorwoord.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is de schuld met China definitief geregeld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!