Guyana : 'Suriname heeft geen geld'

Article – Guyana : 'Suriname heeft geen geld'

PARAMARIBO, 17 april 2024 – Volgens buurland Guyana is het vooral Suriname dat geen geld heeft voor de brug (over de Corantijn – redactie) en daarom – in opdracht van president Ali – naar China is afgereisd om daar een nieuwe lening aan te vragen.

President Ali

Guyana heeft gisteren bij navraag bevestigd dat het (samen met ons land) China heeft benaderd voor de financiering van de Corentijnbrug.

Deze brug, die om en nabij 1 miljard USD moet gaan kosten, zal op termijn beide landen met elkaar verbinden.

Guyana is opener over onze nieuwe schuld dan wijzelf zijn

"Ja," antwoordde president Irfaan Ali gisteren kort en krachtig op de vraag van Stabroek News of het klopte dat Santokhi inderdaad aan China om meer geld heeft gevraagd.

Guyana : 'Suriname heeft geen geld'

Suriname voor het karretje?
– © Stabroek News (Guyana) –

De geheim gehouden plannen voor een nieuwe lening zijn namens hemzelf (president Santokhi – redactie) en Ali via een gezamenlijke brief overhandigd aan president Xi Jinping van China.

Megalening

In die brief, die enkele weken terug achter de schermen in Guyana is opgesteld, staat het verzoek om "een mogelijke concessionele financiering voor het Corentijnrivier Bruggen Project".

Het is onduidelijk waarom de (Surinaamse) regering hier niets over heeft gezegd en vooraf niemand om toestemming heeft gevraagd.

Ook bevreemdt het velen dat de vorige financieringsconstructies, variërend van alles zelf betalen tot het volledig laten voorschieten door de aannemers, blijkbaar op niets zijn uitgelopen.

Laatste optie

Zonder hieraan ruchtbaarheid te geven aan parlement en media, zijn beide partijen het ogenschijnlijk eens geworden dat nu China moet worden "verkend" als laatste financieringsoptie voor de megalening.

Het is ook niet duidelijk of China een formele reactie heeft gegeven op de aanvraag en onder welke voorwaarden en eisen de lening afgesloten zou moeten worden.

Omdat de financiering van de brug vooral een zeer groot probleem schijnt te zijn ons land, is er nadrukkelijk vanuit Paramaribo gevraagd of China bereid is een nieuwe lening af te sluiten, valt er online te lezen.

Ramdin, superminister

Tijdens zijn officiële staatsbezoek aan China heeft de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi namens zichzelf (en president Irfaan Ali – redactie) een gezamenlijke brief overhandigd aan president Xi Jinping met het verzoek de brug voor te schieten.

Ramdin lijkt nu ook over de financiën in Suriname te gaan

Volgens een artikel in de Suriname Herald zullen de besprekingen over de lening zo spoedig mogelijk worden voortgezet, waarbij opvallend genoeg niet minister Raghoebarsing, maar vooral Ramdin het voortouw lijkt te nemen.

Bron : Stabroek News (Guyana) / Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Speelt Guyana een spelletje met ons?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!