VES : 'de corruptie wint'

Article – VES : 'de corruptie wint'

PARAMARIBO, 18 april 2024 – De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) maakt zich grote zorgen over het aanhoudende, totale gebrek aan transparantie en de talrijke corruptieschandalen onder de huidige regering.

Actielijstje

In het Regeerakkoord van 2020 tot 2025 heeft de regering van Santokhi – Brunswijk plechtig toegezegd om (binnen negen maanden) absolute prioriteit te geven aan acties tegen corruptie.

De beloofde maatregelen omvatten onder meer;

Dit alles zodat er betere verantwoording wordt afgelegd en zowel corruptie als fraude zouden moeten afnemen, nog voor 2025.

Niets gedaan

Tot op heden is er echter geen tot zeer weinig vooruitgang geboekt en heeft men bijna niets van de beloofde actiepunten ingewilligd.

Santokhi heeft wel aangegeven "een arme jongen" te zijn

Zelfs de registratie van het vermogen van politiek prominente personen (PPPs) is tot nu toe uitgebleven, terwijl dit een keiharde eis van het IMF was om nog meer schulden op te mogen bouwen.

VES : 'de corruptie wint'

Politiek in Suriname
– corruptie op het hoogste niveau? –

Santokhi heeft wel gezegd dat hij hiervoor "alles in place had gemaakt" en hij zelf maar weinig vermogen heeft. Van Brunswijk is bekend dat hij (officieel) al zijn bedrijven heeft overgeheveld naar familie.

Allemaal loze beloften

De VES beklemtoont dat er geen enkele reden is waarom de beloftes van transparant en integer bestuur (na bijna vijf jaar) nog steeds niet zijn waargemaakt.

Wat nog meer verontrustend is, is dat alle beloofde acties op dit gebied totaal uitblijven, terwijl er zelfs een gerechtelijk vooronderzoek is ingesteld door het Openbaar Ministerie tegen onze president en twee ministers.

Sinds het aantreden van het kabinet Santokhi – Brunswijk wordt deze regering, overigens net als de vorige, geplaagd door corruptieschandalen, fraude, nepotisme, een totaal gebrek aan transparantie en het verdwijnen van enorme sommen (geleend) geld.

De VES dringt aan op meer spoed en openheid in het openbaar bestuur.

Transparantie is geen gunst van politici aan de burgers, maar een essentieel onderdeel van goed bestuur, aldus de vereniging.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Valt de corruptie u mee, of tegen onder de huidige regering?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!