Santokhi : 'erg tevreden over China'

Article – Santokhi : 'erg tevreden over China'

PARAMARIBO, 18 april 2024 – President Chandrikapersad Santokhi keert aanstaande zaterdag (na een verblijf van enkele dagen in Nederland – redactie) pas terug naar Suriname, maar is nu al "bijzonder tevreden over alles dat bereikt is in China".

Bijzonder succesvol

Sterker nog, hij laat via de Communicatiedienst Suriname (CDS) weten dat zijn staatsbezoek aan China kan worden beschouwd als de meest succesvolle (zaken)reis ooit die door de president en zijn enorme delegatie is ondernomen.

Het bezoek heeft – volgens de Santokhi – ons land in een zeer positief daglicht gesteld op het allerhoogste internationale niveau.

De mooie ontvangst en gesprekken in Beijing symboliseren volgens hem een totaal nieuwe fase in de relatie met China.

Santokhi benoemde hierbij specifiek het versterken van de handelsbanden en zegt dat de export vanuit ons land nu nog grotere vormen gaat aannemen (richting China – redactie).

Hogere schulden

Onze president heeft met de Chinese president Xi Jinping niet alleen de bilaterale relaties gesproken, maar ook over het herstructureren van de schuld.

Het is onduidelijk wat er nu in China is besproken en bereikt

Die onderhandelingen lijken wel totaal gestrand, maar volgens Ramdin is dat fake news. Ook heeft Chan, min of meer in opdracht van president Ali van Guyana, aan China gevraagd of hij een nieuwe lening van ongeveer 1 miljard kan afsluiten om zijn brug te kunnen bouwen.

Schuld

Wat betreft de huidige schuld; daarvoor is geen ondertekening bereikt, maar wel een technisch akkoord dat enkele maanden geleden overigens ook al tot stand was gekomen.

Nieuw is echter, in de bewoording van Ramdin, dat er nu op zeer korte termijn een formele overeenkomst wordt ondertekend. Wanneer dat dan precies is en onder welke (aangepaste) voorwaarden, wenste de CDS niet bekend te maken.

Volgens minister Albert Ramdin – van Buitenlandse Zaken, Internationaal Business en Internationale Samenwerking – heeft Suriname "wel veel gunstigere voorwaarden kunnen bedingen voor die lening".

Santokhi : 'erg tevreden over China'

Overleg China
– succes onder de rijzende zon? –

Zo zou de rente lager zijn en mogen we langer over de aflossing doen, al was dat eind vorig jaar ook al bekend gemaakt.

Snel afbetalen

In tegenspraak van wat de minister beweert, moet Suriname nu wel binnen anderhalf jaar (vlak na de verkiezingen van mei 2025 – redactie) de eerste som van USD 50 miljoen terugbetalen aan China. Van dat bedrag moet zelfs 60 procent al binnen acht maanden zijn overgemaakt.

De schuldpositie van ons land is alleen maar verergerd

Tijdens zijn bezoek heeft Santokhi, behalve de aanvraag voor meer schuld, ook nog een aantal bedrijven bezocht. Het merendeel daarvan wordt volledig gecontroleerd door de Chinese staat en diens autocratische regering.

Strikte geheimhouding

In het kielzog van de president waren er tevens enkele tientallen zakenmensen meegereisd, maar de namen en hun nationaliteit moesten strikt geheim blijven.

Wat er via deze zakelijke delegatie is bereikt, wat er is afgesproken en wat Suriname aan de bezoeken heeft gehad, is niet bekend gemaakt.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u ook zo tevreden over zijn bezoek?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!