🧪 Meisje ontdekt grootste zeereptiel ooit

Article – 🧪 Meisje ontdekt grootste zeereptiel ooit

PARAMARIBO, 18 april 2024 – Wetenschappers denken dat ze het grootste zeereptiel ooit hebben ontdekt. Tenminste, een meisje van elf jaar oud heeft ze hiertoe de weg gewezen.

Bekende dino's

Het dier zou ongeveer 202 miljoen jaar geleden hebben geleefd, tegelijkertijd met de bekende dinosaurussen.

25 meter

Het dier zou een lengte van wel 25 meter hebben bereikt. In 2016 ontdekte een volwassen fossielzoeker een kaakbeen van dit prehistorische reptiel op een strand in het zuiden van Engeland.

Enkele jaren later vond een elfjarige meisje weer een ander kaakbeen dat exact leek op de eerdere vondst.

Deskundigen denken dat beide fossiele resten toebehoren aan twee enorme ichthyosaurussen, aldus een rapport van BBC News.

Ichthyosaurus

Gebaseerd op de grootte van één van de gevonden kaakbeenderen, schatten de wetenschappers dat dit wezen ongeveer 25 meter lang moet zijn geweest, vergelijkbaar met een blauwe vinvis.

De ichthyosaurus kon wel tot 25 meter lang worden

De exacte afmetingen van het dier zijn nog niet volledig vastgesteld. Voor een nauwkeurige bepaling zouden onderzoekers een volledig skelet en schedel nodig hebben.

🧪 Meisje ontdekt grootste zeereptiel ooit

Ichthyosaurus
– impressie Langeman –

Niettemin zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat ze een nog niet eerder ontdekte reptielensoort hebben gevonden. Hun aanname wordt versterkt door de ontdekking van de twee vergelijkbare kaakbeenderen.

Een ichthyosaurus wordt overigens ook wel vishagedis genoemd. Het dier behoorde tot een geslacht van uitgestorven zeereptielen die enigszins leken op enorme dolfijnen.

Bron : BBC (news) / Iwan Dompig (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Wat was vroeger uw favoriete vak op school?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!