Syfillis in opmars

Article – Syfillis in opmars

PARAMARIBO, 18 april 2024 – In ons land is een zorgelijke toename van syfilisgevallen waargenomen door de Dienst Dermatologie.

Dodelijk

Tijdens de 32ste Caribische conferentie voor dermatologie, die enkele maanden geleden plaatsvond, werd duidelijk dat het aantal syfilisgevallen tussen 2018 en 2023 aanzienlijk is gestegen.

Dermatoloog-venereoloog Karin Sewpersad bevestigde dat deze trend ook wereldwijd zichtbaar is en vooral komt door de periode na corona / Covid-19

Volgens Sewpersad is het cruciaal om syfilis vroegtijdig te identificeren en te behandelen aangezien de ziekte erg bedreigend kan zijn.

Karin Sewpersad
arts

Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening, manifesteert zich in eerste instantie vaak door pijnloze wondjes aan de geslachtsdelen, wat detectie in een vroeg stadium extra bemoeilijkt.

De ziekte kan vervolgens symptomen vertonen die lijken op eczeem of vlekken op handpalmen en voetzolen, en in de latere fasen kan het interne organen aantasten met mogelijk dodelijke afloop.

Pandemie

Na de pandemie is een waarneembare stijging in syfilisgevallen waargenomen, deels omdat mensen hun seksuele gedrag hebben aangepast.

Syfillis kan bij te late behandeling zelfs dodelijk zijn

Tijdens de jaren 2020 en 2021 werd een daling opgemerkt, vermoedelijk vanwege de verminderde sociale interactie en beperkte toegang tot klinieken door lockdowns.

Syfillis in opmars

de ziekte syfillis
– behandelbaar bij vroege aanpak –

De Dienst Dermatologie benadrukt nogmaals het belang van bewustwording en tijdige behandeling.

Dit aangezien veel patiënten zich pas melden in een gevorderd stadium van de ziekte met alle gevaren van dien.

Parbode

Dit artikel is een preview, afkomstig van het Surinaamse magazine Parbode, en herschreven door Suriname Nieuws.

Wilt u maandelijks dit soort artikelen lezen? Abonneer u dan op Parbode via de website op parbode.com

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou u naar de arts gaan, of uit schaamte toch niet?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!