Archief Bijlmerramp openbaar

Article – Archief Bijlmerramp openbaar

PARAMARIBO, 19 april 2024 – Een groot deel van het archief over de Bijlmervliegramp kan binnenkort voor het publiek toegankelijk gemaakt worden.

Advies

Bovenstaand advies heeft het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) aangegeven in een rapport dat eerder deze week werd gepresenteerd.

Bijlmerramp

Op 4 oktober 1992 vond een crash plaats waarbij een vrachtvliegtuig van El Al neerkwam op de flats Groeneveen en Kruitberg in de Bijlmer, Amsterdam.

De ramp leidde in die tijd tot grote onzekerheid, mede doordat er onduidelijkheid bleef bestaan over de exacte lading van het vliegtuig, die volgens Israël (de eigenaar van het vliegtuig – redactie) niet onderzocht mocht worden.

Bijlmerramp
Nederland, 1992

Volgens het nieuwe rapport van het Nederlandse adviescollege hebben de bewoners van de Bijlmer, en de nabestaanden, tot op de dag van vandaag nog steeds veel onbeantwoorde vragen.

Veiligheid

Het adviescollege stelt voor om het gesloten archief van de Raad voor de Luchtvaart nu toegankelijker te maken.

Israël verbood in '92 al het onderzoek naar haar eigen lading

Hoewel sommige documenten nog tot 2069 gesloten blijven (vanwege zowel de vlieg– als staatsveiligheid) is er een aanbeveling om datgene wat onmiddellijk openbaar kan worden, ook daadwerkelijk vrij te geven.

Een nieuw evenwicht

Het college benadrukt de noodzaak om dossiers opnieuw te categoriseren in volledig openbaar en beperkt openbaar.

Hierbij moet een evenwicht worden gevonden die de belangen van zowel de nabestaanden als de luchtvaartveiligheid (en de staat Israël – redactie) respecteert. Dit zou mogelijk maken dat bepaalde "beperkt openbare documenten" onder voorwaarden toch gewoon in te zien zijn.

Archief Bijlmerramp openbaar

Onderzoeksteam Amsterdam
– Bijlmerramp –

Het rapport stelt voor dat toegang tot deze documenten mensen in staat zal stellen zelf de informatie te onderzoeken en op waarde te beoordelen.

Dit zou hen een eigen inzicht geven in de inhoud van de vrachtbrieven, en de mogelijkheid bieden om zelf te beslissen over de geloofwaardigheid van de informatie.

Aanvulling : het beeld bij dit artikel is een "artist impression", gemaakt door Langeman en geen echte foto van de rampplek in die tijd.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u herinneringen aan de vliegramp?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!