Brandweer zonder brandstof

Article – Brandweer zonder brandstof

PARAMARIBO, 19 april 2024 – Brandweer zonder brandstof. Het klinkt als de titel van een postmodernistisch abstract schilderij of gedicht, maar is in ons land helaas de harde realiteit.

Geen middelen

Juist nu de droogte keihard toeslaat in ons land – en het gevaar op gras, bos en woningbrand flink toeneemt – blijkt er zo weinig geld te zijn dat benzine voor het korps onbetaalbaar is geworden.

Brandweerwagens moeten al rijdend "zoeken" naar benzine

Ons brandweerkorps kampt daardoor met een zeer ernstig tekort aan brandstof en smeermiddelen, waardoor de werkzaamheden meer dan ernstig belemmerd worden.

Schulden

Wendel Oosterwolde, de bondsvoorzitter van de brandweer, beschrijft dit als een landelijk probleem dat al lange tijd speelt.

De regering heeft haar financiële verplichtingen (aan Roy Boedhoe Enterprises, de brandstofleverancier – redactie) al enige tijd niet voldaan, waardoor de tekorten aan brandstof en overigen steeds regelmatiger voorkomen.

Brandstoftekort
gebrek aan geld

Het probleem is zelfs zo ernstig dat het brandweerkorps van Wageningen regelmatig naar Nieuw Nickerie moet reizen om bij te tanken, omdat lokaal niemand ze nog brandstof wil geven.

Ineenstorting

De situatie om vele kilometers te moeten rijden om te kunnen tanken, leidt tot een enorme verspilling van brandstof en op termijn de ineenstorting van het veiligheidssysteem.

En dat om enkel en alleen de basisbenodigdheden te verkrijgen dat het korps zo hard nodig heeft.

Er is geen geld meer om de brandweer te laten uitrijden

Zelfs het verplaatsen van enkele brandweermensen, zoals de detachering vanuit Nieuw Nickerie naar Apoera die tweemaal per maand plaatsvindt, wordt hierdoor gehinderd.

Daarnaast is er vaak ook geen brandstof beschikbaar voor draagbare motorspuiten, die essentieel zijn wanneer een brandweervoertuig niet dicht genoeg bij een waterbron kan komen.

Zeer brandgevaarlijk

Tijdens een recente brand (in een houtzagerij te Duisburglaan – redactie) was er onvoldoende brandstof voor de motorspuit, wat de bluswerkzaamheden compliceerde en ernstig in de weg zat.

Brandweer zonder brandstof

Koortsachtig overleg
– tekort aan alles –

Gelukkig bood een lokale ondernemer op eigen kosten hulp door alsnog snel brandstof te leveren, wat erger wist te voorkomen.

Burgers moeten straks zelf water en benzine aanleveren

Ondanks deze enorme problemen en het totale gebrek aan ondersteuning vanuit de regering, probeert de brandweer met haar beperkte middelen toch hun werk te verrichten.

Men bidt dagelijks dat er geen (onnodige) slachtoffers vallen doordat de overheid niet bij machte is haar schulden in te lopen.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

U moet kiezen, brandweer of brug?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!