Regering blijft online blunderen

Article – Regering blijft online blunderen

PARAMARIBO, 20 april 2024 – Begin dit jaar kwam president Santokhi met groot nieuws. Hij beloofde dat Suriname nog voor 2025 ready zou zijn voor digitale verkiezingen.

Online verkiezingen

Wat geen enkel land ter wereld aan zou durven, namelijk het houden van een online verkiezing voor het Nationale Parlement, zou ons land onder zijn bezielende leiding wel realiseren.

Santokhi wilde al in 2025 digitale verkiezingen houden

In aanloop naar deze digitale, landelijke verkiezingen werd daarom in januari 2024 een voorproefje gegeven van wat komen ging.

Regering blijft online blunderen

www.verkiezingen.sr
– zoals vermeld op Google –

De iets minder belangrijke jeugdraad zou alvast via de website op www.verkiezingen.sr volledig online samengesteld gaan worden.

Danger!

Helaas ging dat toen volledig fout, omdat men bleek te zijn vergeten om de site te beveiligen.

Wie de site verkiezingen.sr op dat moment bezocht, kreeg linksboven in beeld een grote waarschuwing;

Deze site is niet veilig te gebruiken, beter laat u geen (persoonlijke) informatie achter!

Regering blijft online blunderen

Januari 2024
– www.verkiezingen.sr –

Gelukkig was dit niet de schuld van Santokhi of verantwoordelijk ministers Somohardjo en Steven Mac Andrew, maar van de vorige regering (ja, echt – u verwacht het niet).

De vorige regering had de website namelijk wel geregistreerd (vastgelegd), maar niet voorzien van een beveiligingscertificaat en door een technisch misverstand heeft de huidige regering hún fout over het hoofd gezien... zeggen ze.

Men was vergeten de fout "van de vorige regering" te fixen

De foutmelding (die hierboven toch vrij duidelijk in beeld wordt gebracht) werd tot grote ontsteltenis – voor het oog van de draaiende camera – ook pas ontdekt tijdens een bijeenkomst van de (internationale) pers.

Als een groot en waarachtig leider betaamt, erkende Santokhi begin dit jaar "dat het nog niet helemaal goed was afgesteld" en beloofde direct beterschap nadat hij de site als "onklaar" had bestempeld.

Fast forward

Naar goed Surinaams gebruik verdween de affaire in de doofpot en hoorden we er niets meer van, totdat ik vandaag eens besloot te kijken wat de huidige stand van zaken is.

De website ging van "onveilig" naar "zeer gevaarlijk"

Wat schetst (niet) mijn verbazing nu blijkt dat de site – bijna vier maanden later – nog steeds als onveilig wordt bestempeld en het gebruik er van inmiddels zelfs volledig wordt afgeraden.

Regering blijft online blunderen

April 2024
– www.verkiezingen.sr –

De website die ons alles uitlegt over de geheime verkiezingen, en waar over een jaar een online stembusgang zou moeten plaatsvinden, is eenvoudigweg te gevaarlijk om te bezoeken.

GA WEG! BLIJF NIET HIER! VERTROUW DEZE SITE NIET! LAAT GEEN PERSOONLIJKE VOORKEUREN ACHTER!

Oplossing

En dan wil men dat wij binnenkort digitaal gaan stemmen?

Als je al vier maanden weet dat "de vorige regering" iets fout heeft gedaan, dan los je dat toch op? En in dit geval kan de fout zelfs, letterlijk, binnen vijf minuten gefixed worden.

Men is vergeten bezoekers naar de juiste site door te sturen

Wie even de foutmelding van de website induikt, leest namelijk direct de oplossing.

Aanvankelijk was de site niet beveiligd en nu is hij verkeerd beveiligd (wat onder de streep overigens hetzelfde is, te weten "geen beveiliging").

Regering blijft online blunderen

Onveilig website gebruik
– beelden door Langeman –

Bling bling sani

Een of andere domoor heeft namelijk een gratis beveiligingscertificaat aangevraagd voor www.verkiezingen.sr en die vervolgens gekoppeld aan een heel andere website op verkiezingen.gov.sr

Iemand heeft "site A" beveiligd met gegevens van "site B"

Dat is het digitale equivalent van een mooi, modern en goed beveiligd hangslot kopen en vervolgens een totaal verkeerde sleutel erbij leveren.

Het oogt mooi, dat ijzer glimt fantastisch, de bling bling straalt je tegemoet... maar in de praktijk heb je er helemaal niets aan.

Regering blijft online blunderen

Kees C. Donk, student
– wordt er soms moe van –

Bron : Kees C. Donk / 3e jaars student IT en security


— UW MENING —

Moet men zich hiervoor (een beetje) schamen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!