Onderwijs : geen geld

Article – Onderwijs : geen geld

PARAMARIBO, 20 april 2024 – Alhoewel het, volgens president Chandrikapersad Santokhi, dankzij zijn beleid nu met de dag beter gaat in ons land, is het geldgebrek bij de ministeries nog nooit zo erg geweest als momenteel.

Miljoenen

Afgelopen week werd bijvoorbeeld bekend dat de regering een enorme betalingsachterstand heeft bij vliegmaatschappij Gum Air.

Betalingsachterstand

De schuld is opgelopen tot vele miljoenen en ontstaan in de afgelopen maanden.

Volgens meerdere verklaringen van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bedraagt de schuld ongeveer SRD 3.000.000.– en daarbovenop nog USD 18.680,-

Deze schuld omvat (bijna) alle betalingen voor alle vluchten die in 2023 zijn uitgevoerd, in opdracht van het ministerie.

Vorige regering

Minister Henry Ori heeft benadrukt dat de achterstand zeer groot is en over bijkans een jaar aan betalingen gaat. De oorzaak hiervan ligt, volgens de topper op Onderwijs, vooral bij de vorige regering en het weer.

Het MinOWC heeft bijkans een jaar nooit iets betaald

Hij haalde aan dat het noodzakelijk is om zorgvuldig om te gaan met financiën en dat de vorige regering dit niet heeft gedaan.

Onderwijs : geen geld

Vervoer naar het binnenland
– Langeman Produkties –

Door de achterstand is Gum Air gestopt met vliegen totdat de betalingen zijn voldaan. Ori verzekerde dat alle verplichtingen van zijn ministerie worden nagekomen en dat de betalingen "elk moment" kunnen worden uitgevoerd.

Droogte is schuldig

De minister legde uit dat ook de droogte de schuld is van de betalingsachterstand.

Door de aanhoudende droge tijd, van de afgelopen periode, waren namelijk extra vluchten noodzakelijk.

Drinkwater

Zo moest er drinkwater naar het binnenland gevlogen worden, wat de kosten verder heeft verhoogd.

Overigens meldde dezelfde minister eerder deze maand dat hij geen drinkwater ging regelen en de docenten ook uit de rivier konden drinken.

Hij vermeldde tevens dat vicepresident Ronnie Brunswijk heeft ingegrepen door gesprekken te voeren met een andere luchtvaartmaatschappij (Blue Wings Airlines – redactie) om het vervoer van de leerkrachten, zonder te betalen, toch voort te zetten.

Desondanks weigeren veel leerkrachten met Blue Wings te vliegen, omdat het – zeker internationaal – bekend staat als een zeer onveilige maatschappij en voor veel van dat soort vluchten niet-gecertificeerd blijkt te zijn.

De droogte en de vorige regering zijn de oorzaak van de schuld

Zo mag het in bepaalde landen, met strenge regelgeving, niet opereren en staat ze bovendien op de zwarte lijst in Europa (in verband met vluchten richting Frans-Guyana, wat Europees grondgebied is – redactie).

Ga vliegen!

De minister uitte zijn frustratie over de weerstand tegen Blue Wings, en benadrukte dat er geen geldige redenen zijn om deze luchtvaartmaatschappij te mijden.

Alle vliegongelukken vanaf 2000 zijn weliswaar alleen onder deze maatschappij gebeurd, maar de onderzoeksrapporten (die nooit openbaar zijn gemaakt – redactie) zouden aangeven dat het toch een veilige maatschappij is, aldus Ori.

Blue Wing zou inmiddels veilig genoeg zijn geworden

Hij stelde dat er fake news in de samenleving rond gaat, dat voortkomen is uit gebeurtenissen uit het verleden, maar benadrukte dat Blue Wings zich heeft hersteld.

Het bedrijf voert nu zelfs internationale vluchten uit naar landen als Colombia en Cuba, maar is in landen met strikte wet– en regelgeving vanwege de onveiligheid nog steeds niet welkom.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Snapt u de weerstand tegen BWA?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!