Nederland eist onderzoek Brunswijk

Article – Nederland eist onderzoek Brunswijk

PARAMARIBO, 20 april 2024 – De kwestie rondom SuriNed crimineel Piet Wortel blijft ook in ons land de gemoederen bezighouden, zeker nu hij een directe link lijkt te hebben met de vicepresident, Ronnie Brunswijk.

Zakelijke band

Wortel wordt door de Nederlandse justitie als een zeer belangrijke figuur in de internationale drugshandel gezien en Brunswijk heeft – min of meer onder druk gezet door uitgelekte berichten – erkend "zakelijke connecties" met hem te onderhouden.

De vicepresident heeft enkel "zakelijke banden" met Wortel

Een verklaring van onze vicepresident die ook president Santokhi in verlegenheid moet hebben gebracht.

Drugsgoud

Piet (Wortel – redactie) wordt beschuldigd van het witwassen van miljoenen aan goud, een beschuldiging die hijzelf stellig ontkent.

Hij beweert dat het goud toebehoort aan vicepresident Ronnie Brunswijk, die hem de opdracht zou hebben gegeven het edelmetaal weer snel te verkopen.

Een verklaring die eind vorige week dus door Brunswijk is bevestigd.

Justitie Nederland
Amsterdam, 2024

Onlangs ontving de advocaat van Piet Wortel, de heer Ruud van Boom, zelfs een verklaring ondertekend door onze waarnemend president, Brunswijk.

Verklaring

Deze verklaring, ondersteund door een Surinaamse notaris, lijkt Wortels claims te bevestigen: het goud behoorde toe aan Brunswijk, zo staat er.

Brunswijk : "ja, ik ken Wortel en het is allemaal mijn goud"

De Nederlandse officier van justitie blijft echter sceptisch, gelooft er weinig van en noemt Wortels verhaal "hoogst ongeloofwaardig".

Ook uit de Nederlandse rechtsheer grote kritiek op de brief van Brunswijk, die volgens de officier "aantoonbaar, onvoldoende onderbouwd is" en vragen oproept over de mogelijke beweegredenen van onze VP.

Most wanted

Ook internationaal is de reputatie van Brunswijk immers niet onbesproken.

Hij heeft niet alleen in eigen land, Suriname, een lang strafblad, maar ook in de rest van de wereld.

Voortvluchtig

In 1999 werd hij door de Nederlandse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens cocaïnesmokkel. Jaren later bevond ook Frankrijk hem schuldig en inmiddels staat hij alweer enige tijd op de most wanted lijst van Interpol.

De vicepresident en belangrijkste rechterhand van Santokhi wordt dus wereldwijd gezocht en staat als voortvluchtig gesignaleerd.

Ronnie Brunswijk
vicepresident Suriname

De achtergrond versterkt het vermoeden dat hij zijn oude vriend Wortel mogelijk probeert te beschermen.

Wortel na mi mati

Blijkbaar spreekt de Nederlandse officier een mooi woordje Surinaams, want in de internationaal verkrijgbare verslagen over deze zaak wordt Brunswijk zelfs de mati genoemd van Wortel en verklaart dat waarom ze elkaar dekken.

Piet Wortel zou als "mati" van Brunswijk beschermd worden

De Nederlandse justitie laat het niet zitten bij de verklaring van Wortel en daarop volgende erkenning door Brunswijk.

Ze hebben inmiddels zelfs een rechtshulpverzoek naar Suriname gestuurd om Brunswijk onder ede te verhoren.

Brunswijk verdachte

De komende maanden zullen voor het aanzien van ons land dus erg belangrijk zijn, omdat in de komende periode meer bewijzen en duidelijkheid verkregen gaan worden (door Nederland – redactie).

Suriname wordt door de hele zaak en rol van de vicepresident sowieso negatief op de kaart gezet.

Nederland eist onderzoek Brunswijk

Mysterie van Surinaams goud
– de Nederlandse pers –

De (verloren) juridische strijd van president Santokhi (vanwege het boek van Van den Bergh – redactie) is een aantal weken lang al leidend geweest in Nederland en ligt daar nog vers in het geheugen.

Het feit dat we nu, na de veroordeelde Bouterse, een president hebben die zich blijkbaar inlaat met een drugscrimineel als vicepresident doet het toch al beschadigde imago niet veel goed.

Suriname wordt nu door politieke keuzes negatief belicht

In eigen land probeert Brunswijk de media te bespelen en wordt er niet heel veel aandacht aan besteed, maar zeker in Nederland, Frankrijk, de rest van Europa en Amerika krijgt de hele kwestie vrij veel airtime.

Brunswijk betrouwbaar

De advocaat van Piet Wortel (de heer Van Boom – redactie) uit overigens zijn grote frustraties over de nonchalante houding van het Nederlandse Openbaar Ministerie tegenover de "notariële verklaring van onze vicepresident".

Brunswijk staat bekend om zijn eerlijkheid en liegt dus nooit

Van Boom suggereert dat het totaal onwaarschijnlijk is dat Brunswijk zou liegen over wat dan ook, omdat hij in eigen land bekend staat als een groot politiek leider die altijd de waarheid vertelt.

Hij (Brunswijk – redactie) zou vanuit zijn belangrijpe positie en integere karakter dus nooit een rel riskeren om zijn vriend Piet Wortel te helpen, aldus de advocaat uit het landje aan de Noordzee.

Bron : AD.nl / NOS / NU.nl / (Iwan Dompig) Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Suriname een onderzoek starten over de verklaring van Brunswijk?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!