Brunswijk, waarnemend president

Article – Brunswijk, waarnemend president

PARAMARIBO, 21 april 2024 – Ronnie Brunswijk is niet alleen vicepresident van Suriname, maar tijdens de uitlandige reizen van Santokhi zelfs (waarnemend) president van ons land.

Chandrika

"Ik ga de beste vicepresident ooit zijn," meldde Brunswijk dan ook enkele jaren terug, toen hij naast Chandrika werd benoemd tot zijn rechterhand.

Hoewel Ronnie volgens velen niet de beste is, is hij wel de meest kleurrijke geworden. Welk ander land kan zeggen dat hun huidige vicepresident veroordeeld is voor drugshandel, meer dan honderd kinderen heeft, banken heeft beroofd, mensen vermoord en internationaal wordt gezocht?

Brunswijk is de meest criminele vicepresident ter wereld

Voor de huidig president van Suriname, Chandrikapersad Santokhi, is deze waslijst van internationale strafdaden blijkbaar geen probleem. Hij heeft Brunswijk maar wat graag naast zich op het schild gehesen, om daarmee zelf aan de macht te komen.

Ronnies leven is hoe dan ook een reeks van gebeurtenissen die breed uitgemeten worden in de Surinaamse en zeker ook internationale pers.

Dyukudyuku

Elk jaar zijn er wel weer opvallende voorvallen wat onze VP betreft.

Naast voortvluchtig, drugsbaron, crimineel, soldaat, rebellenleider en politicus, is Brunswijk bijvoorbeeld ook een fervent voetbalfan. Hij bezit Inter Moengotapoe, een (voor Surinaamse begrippen) topclub.

In eigen land kan Brunswijk gewoon de 'toffe crimineel' zijn

De thuiswedstrijden vinden plaats in het naar hem vernoemde stadion, maar zijn invloed strekt veel verder.

Ondanks zijn leeftijd van ruim 60 jaar, ziet Brunswijk zichzelf nog steeds geschikt voor het spel. Af en toe speelt hij mee en neemt dan de aanvoerdersband.

Eerder gebeurde dat in een wedstrijd tegen CD Olimpia uit Honduras. Na deze wedstrijd, die met 6-0 verloren ging, waren er video's van Brunswijk die geld uitdeelde in de kleedkamer van de tegenstander.

"De tegenpartij speelde fantastisch en als oudste speler beloonde ik hen," verklaarde Brunswijk achteraf. Hij gaf elke speler 100 dollar, in totaal 33 mensen.

Brunswijk werd hierna overigens wel voor drie jaar geschorst van alle voetbalgerelateerde activiteiten.

"Officieel" is Brunswijk nu ook "de Koning van Suriname"

Maar die straf werd opgelegd door de internationale voetbalbond, want in eigen land durft men op geen enkele manier op te treden tegen staatsvijand nummer één (of twee, volgens sommigen).

Zo kroonde hij zichzelf niet lang geleden nog tot "Koning van (Afrikaans) Suriname" en durfde zelfs president Santokhi hem hierbij niet tot de orde te roepen.

Bankovervaller

Brunswijk verschijnt voor het eerst in de kranten in de jaren tachtig, vaak nog onder de naam Ronnie B.

In 1984 steelt hij bijvoorbeeld 80.000 Surinaamse guldens van een bank. Hij wordt gepakt maar ontsnapt uit de gevangenis. Twee jaar later staat hij opnieuw in de krant, nu met een opsporingsbericht.

Ook in eigen land heeft Brunswijk een zeer lang strafblad

De krant de Ware Tijd waarschuwt toen al: "Brunswijk is zwaarbewapend met vermoedelijk automatische wapens en wordt derhalve levensgevaarlijk geacht."

In 1999 wordt Brunswijk in Nederland wel veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor drie drugstransporten van in totaal 61 kilo.

Hij verwachtte vrijspraak, aangezien hij in de houthandel zat, niet in drugs... zei hij.

Ook in Frankrijk wordt hij veroordeeld voor drugshandel, maar ook daar ontloopt hij de straf.

De Surinaamse bevolking is verdeeld of zijn verleden hem ongeschikt maakt voor het vicepresidentschap, maar Brunswijk zelf ziet geen bezwaar.

Brunswijk, waarnemend president

Brunswijk, gezocht en gevaarlijk
– © de Ware Tijd, jaren '80 –

"De Surinaamse samenleving bepaalt wie zij vertrouwt. Eerder was dat Bouterse, en nu ben ik het samen met president Santokhi," zegt hij.

Oorlog

In de jaren tachtig keert Brunswijk zich tegen Desi Bouterse en wordt leider van het Jungle Commando.

Deze bende vecht in een drugsoorlog tegen de drugsbelangen van Bouterse. Waar die laatste de drugsvliegvelden in Sipalawini wil beheren, grijpt Brunswijk de macht over de airstrips in zijn geboortestreek, Marowijne.

Brunswijk : 'men kiest voor Bouterse, Santokhi en mijzelve'

Dit leidt tot een bloedige burgeroorlog die zes jaar duurt, van 1986 tot 1992. Dorpen worden platgebrand en honderden burgers, militairen en leden van het Jungle Commando komen om.

Een politiek leven

Na de oorlog stapt Brunswijk over naar de politiek, op verzoek van zijn moeder. Hij wordt leider van de partij ABOP.

"Volgens mijn moeder was ik vanaf mijn jeugd al een leider," besluit Brunswijk. Hij beschouwt het als zijn roeping om te helpen, vooral de sociaal zwakkeren.

"Als je mensen helpt, helpt God je ook," zegt Brunswijk, "zo simpel is het."

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Had Brunswijk het vicepresidentschap geweigerd moeten worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!